MY_LOGO

22. obljetnica ustrojavanja HRZ i PZO-a

Foto: MORH/ T.Brandt
Foto: MORH/ T.Brandt

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu danas 12. prosinca 2013. svečano je obilježena 22. obljetnica ustrojavanja HRZ i PZO-a.


Pripadnicima HRZ i PZO-a čestitke su uputili izaslanik Predsjednika Republike Zlatko Gareljić, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić i zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri.

Svečanost je bila prigoda za prisjećanje na ulogu koju je HRZ i PZO imao tijekom Domovinskog rata kada su, istaknuto je, odradili izvrstan posao. Nadzor i zaštita zračnog prostora, pomoć civilnoj zajednici, medicinski letovi, traganje i spašavanje, sudjelovanje u međunarodnim operacijama potpore miru neke su od zadaća koje danas obavljaju pripadnici ratnog zrakoplovstva, koje prema riječima Zlatka Gareljića, daje ogroman doprinos stabilnosti i sigurnosti. Istaknuo je i kako su najvažniji dio sustava ljudi te da pripadnici HRZ i PZO-a imaju visoku razinu profesionalnosti i obučenosti te predano izvršavaju svoje zadaće.

"Želimo održati naše sposobnosti, imati mlade, školovane pilote koji će štititi i jamčiti sigurnost Hrvatske i hrvatskog neba", kazao je ministar Kotromanović. Istaknuo je kako remont i modernizacija aviona i helikoptera idu svojim tijekom. Napomenuo je da je donesena odluka da se zadrži transportna komponenta zrakoplovstva te se nada da će se iduće godine pokrenuti proces nabavke 2 transportna zrakoplova. Ministar obrane je najavio i kako se u idućoj godini očekuje nastavak reformi te pokretanje drugih projekata opremanja i modernizacije.

Obraćajući se pripadnicima HRZ i PZO-a načelnik GS OS RH-a general zbora Drago Lovrić je istaknuo da je tako malo, efikasno i učinkovito zrakoplovstvo koje je djelotvorno u svim segmentima djelovanja jedne vojske, doista primjer zrakoplovstvima u svijetu. "Zajedno s našim saveznicima i partnerima razvijate nove sposobnosti i realizirate nove inicijative koje omogućavaju udruživanje sposobnosti i snaga i pametno korištenje resursa s kojima raspolažemo", istaknuo je general Lovrić te dodao kako će završetak remonta borbenih aviona i helikoptera omogućiti ratnom zrakoplovstvu nastavak izvršavanja definiranih zadaća kao i obuku osoblja i školovanje novih naraštaja pilota i drugih zrakoplovnih stručnjaka.

Zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri je između ostalog istaknuo kako je uvjeren da će novi ustroj završiti s krajnjim rezultatom jačanja obrambene moći zrakoplovstva u cjelini. "Iako nas u budućnosti čeka brojčano smanjenje sastava, temeljne sposobnosti kojima se zrakoplovstvo treba baviti nisu narušene", zaključio je general Ščuri.

Na obilježavanju dana HRZ i PZO-a, uz sadašnje, bili su i bivši djelatnici zrakoplovstva, pripadnici Vojno-diplomatskog zbora, obitelji poginulih pripadnika HRZ i PZO-a te drugi civilni i vojni dužnosnici.

Ovom je prigodom Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OS RH Redom Hrvatskog trolista odlikovao Protupožarnu eskadrilu 93. zb, a u viši čin promaknuto je 30 časnica i časnika te 43 dočasnice i dočasnika, dok su istaknutim pripadnicima HRZ i PZO-a uručene nagrade i pohvale. 

Copyright © 2008-2015 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .