MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

Obilježavanje 10 godina sudjelovanja RH u međunarodnim mirovnim misijama

U 2009. godini obilježava se 10. obljetnica od početka hrvatskog aktivnog sudjelovanja u međunarodnim operacijama potpore miru. Republika Hrvatska uputila je u rujnu 1999. godine deset časnika Oružanih snaga RH, koji su preuzeli dužnost vojnih promatrača u mirovnoj misiji UN-a u Sierra Leoneu - United Nations Mission in Sierra Leone (UNAMSIL). Po prvi puta u svojoj povijesti Republika Hrvatska je postala aktivnim čimbenikom i članicom mirovnih snaga UN-a. Time je ujedno RH od pasivne strane, države koja je bila objektom mirovnih misija UN-a, postala davateljica  mirovnog osoblja Ujedinjenih naroda. Tako se Hrvatska uključila u krug država koje u okviru Ujedinjenih naroda više od šest desetljeća doprinose očuvanju globalnog mira i sigurnosti.
U svjetlu strateškog vanjskopolitičkog određenja RH je odlučila aktivno doprinijeti očuvanju i izgradnji mira širom svijeta, kako u sklopu mirovnih napora Ujedinjenih naroda, tako u okviru NATO saveza i snaga Europske unije.
Iz godine u godinu Hrvatska je stalno povećavala svoje sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama. Pored pripadnika Oružanih snaga, u mirovnim misijama počeli su sudjelovati pripadnici civilne policije i prvo diplomatsko osoblje. Tijekom desetogodišnjeg sudjelovanja u mirovnim misijama stečena su dragocjena iskustva koja su prije svega koristila pripremama RH za pristupanje u euro-atlantske integracije. Pored toga brojni pripadnici i pripadnice Oružanih snaga stekli su priliku osobno se afirmirati na različitim odgovornim dužnostima, od kojih je najviše pozicionirana bila dužnost čelnika mirovne misije u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP).
Hrvatski vojnici, policijski i civilni predstavnici sudjeluju trenutno u 16 međunarodnih mirovnih misija, a po broju misija u kojima je angažirana, Hrvatska se nalazi na vrhu od 120 država davateljica mirovnog osoblja Ujedinjenih naroda.
Desetgodišnja obljetnica sudjelovanja Republike Hrvatske u izgradnji stabilnosti i sigurnosti u svijetu kroz mirovne misije vrlo je značajna obljetnica za Republiku Hrvatsku, koja je svojim dosadašnjim sudjelovanjem i slanjem svojih pripadnika Oružanih snaga, civilne policije i diplomatskog osoblja u mirovne misije UN-a, dokazala sebi i stranim partnerima da je obučenost i visoki profesionalizam naših vojnika, policajaca i diplomatskog osoblja postao prepoznatljiv i hvaljen diljem svijeta.
Tijekom proteklog desetljeća Hrvatska je stekla jedinstveno iskustvo - od bivše primateljice mirovnih snaga stasala je u aktivnu sudionicu osiguranja mira, postala je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica NATO-a. Takvom novom ulogom, pokazana je hrvatska politička volja i spremnost davanja doprinosa globalnom miru i stabilnosti, stvarajući izazove, kako učinkovito odgovoriti na sadašnje zahtjeve za očuvanje mira, kao i prilike za daljnje razvijanje partnerstva u promicanju svjetskog mira i sigurnosti.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .