MY_LOGO

Prelet zrakoplovnog postroja

Prelet zrakoplovnog postroja i taktička vježba Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH:

  • 3 helikoptera Bell 206B JetRanger III HRZ-a i PZO-a
  • 3 helikoptera MUP-a RH
  • 3 aviona Zlin 242 L HRZ-a i PZO-a
  • 3 helikoptera Mi-171Sh HRZ-a i PZO-a
  • 3 aviona Air Tractor AT-802 HRZ-a i PZO-a
  • 3 aviona Canadair CL-415 HRZ-a i PZO-a
  • 6 aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a
  • 3 aviona MiG-21 HRZ-a i PZO-a
  • 1 helikopter Mi-8 MTV-1 HRZ-a i PZO-a
  • pripadnici ZSS-a koji sudjeluju u taktičkoj vježbi


Bell 206B JetRanger III jednomotorni je laki helikopter koji se koristi za školovanje i obuku vojnih pilota u sastavu HRZ-a i PZO-a te za potrebe prevoženja i izviđanja iz zraka. U operativnoj je uporabi u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Zemunik od 1997. godine. Eskadrila helikoptera školuje pilote helikoptera za potrebe HRZ-a i PZO-a, a obučavali su i pilote iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. Eskadrila ima razvijenu sposobnost letenja s opremom za noćno letenje u cilju potpore operacija specijalnih snaga.

Zračne snage MUP-a RH predstavljaju tri helikoptera iz sastava Zrakoplovne jedinice Zapovjedništva specijalne policije. Prvi helikopter i vođa grupe je Agusta Bell 212, dvomotorni višenamjenski srednji helikopter koji se koristi za rad s postrojbama specijalne policije, nošenje podvjesnog tereta, spašavanje unesrećenih osoba i kao logistička potpora drugim službama.

Drugi je helikopter u grupi Airbus H135, dvomotorni višenamjenski laki helikopter koji se koristi za nadzor granice, nadzor prometa i prijevoz unesrećenih osoba. Isti helikopter u procesu je opremanja najsuvremenijom opremom za pretragu terena uz specijalnu opremu za noćno letenje. Treći je helikopter u grupi Bell 206B JetRanger III. Helikopteri u sastavu MUP-a RH vrlo su bitna poveznica svih službi i odijela, a posebnu ulogu dobivaju pri nadzoru kopnene i morske granice unutar teritorija Europske unije.

Zlin 242 L školski je avion namijenjen za selekcijsko letenje i temeljnu obuku vojnih pilota. Avion je u operativnoj uporabi u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze "Zemunik" od 2007. godine.

Mi-171Sh od 2007. godine u operativnoj je uporabi u Eskadrili višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze stacioniranoj u Lučkom. HRZ i PZO koristi ga za zadaće prijevoza ljudi i tereta za potrebe OSRH, gašenje požara, traganje i spašavanje, pružanje potpore civilnom stanovništvu i gospodarstvu RH. OS RH s dva
helikoptera Mi-171Sh od srpnja 2009. godine neprekidno sudjeluju u NATO-ovoj operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze stacionirana u Divuljama opremljena je helikopterima Mi-8 i Mi-8 MTV-1 koji zajedno s helikopterima Mi-171Sh čine transportnu sastavnicu HRZ i PZO-a.

Air Tractor AT-802 protupožarni je avion u operativnoj uporabi u Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Zemunik od 2008. godine. Zastupljen je u dvije inačice, u inačici na kotačima koji pune vodu iz cisterni ili hidranata i inačici na plovcima koji slijeću na vodene površine. Republika je Hrvatska 2014. godine nabavila dvosjednu inačicu ovog aviona, čime je omogućeno osposobljavanje novih protupožarnih pilota u matičnoj eskadrili. Time se smanjuju troškovi obuke te omogućuje obuka protupožarnih pilota drugih zemalja.

Canadair CL-415 namijenjen je za gašenje požara otvorenog prostora. U operativnoj je uporabi u Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze "Zemunik" od 1996. godine. Protupožarna je eskadrila osim u RH gasila požare ovim avionima i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu, Bosni i Hercegovini i Portugalu.
Tijekom višegodišnjeg gašenja požara razvijena je tzv. hrvatska taktika. Riječ je o svojevrsnom trostrukom udaru - intervenirati odmah, maksimalnim brojem snaga u samom početku, a tijekom intervencije napasti čelo požara i što brže eliminirati njegov najaktivniji dio.

”Krila Oluje” akrobatska su grupa koja slavi 10. obljetnicu djelovanja. Djeluju u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze ”Zemunik”. Lete u grupi od šest pilota na avionima Pilatus PC-9M. Dosad su imali 109 nastupa (68 domaćih i 41 inozemnih), a svoj atraktivni program prezentirali su u 13 zemalja svijeta. Neke od njihovih manevara izvodi samo nekoliko akrobatskih grupa u svijetu. Manevar ”Zvono u formaciji“ jedinstven je i izvode ga jedino piloti ”Krila Oluje”.

MiG-21 borbeni je avion iz sastava Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze "Pleso". U vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" korišten je za početne udare na zapovjedna mjesta i središta veze protivnika nakon čijeg uništenja su snage tzv. Republike Srpske Krajine obezglavljene. Danas se koristi za misije nadzora i zaštite zračnog prostora RH i saveznika unutar NATO saveza kao i za misije potpore drugim granama Oružanih snaga RH.

Mi-8 MTV-1 transportni je helikopter koji na mimohodu sudjeluje u taktičkoj vježbi s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.

Zračnim snagama na mimohodu zapovijeda brigadir Mato Mikić, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 91. zrakoplovne baze. Brigadir Mikić pripadnik je OS RH i sudionik Domovinskog rata od 1991. godine.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .