MY_LOGO

Taktička vježba ZSS−a i HRZ i PZO-a

U prvom dijelu taktičke vježbe pripadnici ZSS-a demonstriraju tehniku spuštanja pripadnika niz konop. Ova se tehnika koristi za spuštanje sa zgrade, upad u objekte kroz prozore ili druge otvore, spuštanje iz helikoptera, spuštanje sa stijena, spuštanje na nepristupačne terene i spuštanje po unesrećene osobe. Vojnici za ovakav način spuštanja moraju biti psihički i fizički iznimno spremni jer jedino osiguranje od pada je ruka kojom se drže za konopac, dok u drugoj nose osobno naoružanje pa im je pokretljivost ograničena. Da bi pripadnik ZSS-a mogao koristiti ovu tehniku spuštanja, potrebno je jako puno uvježbavanja i iskustva, ali i veliko povjerenje u kolege i opremu.

U drugom dijelu taktičke vježbe pripadnici ZSS-a i HRZ-a i PZO-a demonstriraju izvlačenje pripadnika tehnikom “grozd”. Ova se tehnika koristi u službi traganja i spašavanja za izvlačenje ugroženih s nepristupačnih terena i vodenih površina, na koje se helikopteri ne mogu prizemljiti. Koristi se i radi bržeg izvlačenja ljudi, naoružanja i opreme. Primijenjena je prilikom katastrofalnih poplava koje su lani pogodile područje istočne Slavonije i susjednu Bosnu i Hercegovinu. Izvodi se tako da se pripadnici ukapčaju na konopac jedan ispod drugoga prilikom čega moraju u svakom trenutku biti sposobni uzvratiti paljbu iz zraka, ako je to potrebno.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .