MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

 

25 godina članstva RH u UN

Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda na sjednici Glavne skupštine UN-a 22. svibnja 1992. godine, koju je vodio saudijski veleposlanik Sinan Shihabi. Članstvo u Ujedinjenim narodima bilo je potvrda prihvaćanja hrvatske državnosti i punog međunarodnopravnog subjektiviteta od najšire svjetske zajednice.

Od tog trenutka, Republika Hrvatska prošla je dug i složen put, od zemlje opterećene ratom i agresijom, primatelja međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do zemlje koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet, pristupila mnogim drugim međunarodnim organizacijama, postala donator razvojne pomoći i pošiljatelj vlastitih postrojbi u mirovne misije širom svijeta. Također, u tom se periodu Republika Hrvatska afirmirala i kao članica brojnih vodećih tijela Ujedinjenih naroda: od ECOSOC-a, Komisije za izgradnju mira pa do ne-stalnog članstva u Vijeću sigurnosti tijekom 2008. i 2009. godine.
 
U Republici Hrvatskoj djeluju razni uredi Ujedinjenih naroda; Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Program UN-a za razvoj (UNDP), Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Ured Svjetske banke.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .