MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

Hrvatsko vojno učilište

Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" (HVU) je visokoobrazovna vojna ustanova Oružanih snaga Republike Hrvatske čija je uloga izobrazba, obrazovanje i obuka  časnika, dočasnika i državnih službenika za provedbu zadaća Oružanih snaga određenih njihovim strateškim dokumentima, misijama i zadaćama. Zapovjednik HVU-a je general pukovnik Slavko Barić, a u sastavu HVU-a ima 581 djelatnik.

U sklopu HVU-a organizira se i provodi izobrazba za potrebe pripadnika OSRH te za pripadnike oružanih snaga drugih zemalja koje upućuju svoje pripadnike u Republiku Hrvatsku na školovanje. HVU provodi redovite cikluse Temeljne i Napredne dočasničke izobrazbe, Temeljne i Napredne časničke izobrazbe, Intergranske zapovjedno stožerne izobrazbe, kao i izobrazbu na Ratnoj školi, a tu su još i Središte za strane jezike, Vojnodiplomatska izobrazba, Tečaj strategijskog planiranja te niz drugih specijalističkih tečajeva.

Godišnje izobrazbu na HVU prođe oko tisuću polaznika Oružanih snaga RH, brojni strani polaznici te polaznici iz drugih ministarstava i tijela državne uprave.

U 2014. godini na HVU-u su po prvi puta započeta dva sveučilišna studijska programa: Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Preddiplomski vojni sveučilišni studiji namijenjeni su za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH. Razvijeni su u suradnji Oružanih snaga RH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što je prvostupnicima nakon završetka ovih studija osiguran posao u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .