MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

Povjesnica

Osnivanje postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane započelo je u listopadu 1990. godine, a razvoj zrakoplovne i protuzračne obrane okončan je utemeljenjem Zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane 12. prosinca 1991. godine.

Na isteku ratne 1991. godine, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana je imalo 36 zrakoplova, jedan helikopter, 6 radara, 180 pilota, 700 djelatnika ZMIN-a i zrakoplovno-tehničke službe, tri zrakoplovne baze i Zrakoplovno tehnički zavod Velika Gorica.

Do kraja 1993. u sastav HRZ-a i PZO-a ulaze borbeni zrakoplovi MiG-21bis, borbeni helikopteri Mi-24D/V i transportni helikopteri Mi-8 MTV. Sustavnom izobrazbom letača i tehničara te uvježbavanjem tijekom međugranskih vježbi stvarali su se uvjeti i mogućnosti za potpunu uporabu HRZ i PZO-a u planiranim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske.

Tijekom 1995. godine, u najvećim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske, Bljesku i Oluji, HRZ i PZO je dokazalo svoju presudnu važnost. Tada su, između ostalog, izvedene akcije zaštite zračnog prostora, jurišna djelovanja te desanti pješačkih postrojbi.

U vojno redarstvenoj operaciji Oluja, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je sudjelovalo sa svim svojim ljudstvom i sredstvima. U cijelosti je ispunilo postavljene zadaće - bez gubitaka ljudstva i tehnike.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .