MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

 

Povjesnica

Dan Oružanih snaga RH (OS RH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK '“Zagreb“ u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Zbor narodne garde bio je preteča hrvatske vojske.

Bila je to profesionalna, uniformirana, oružana vojna formacija za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj. Zbor narodne garde predstavljao je odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj i ustrojen je zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području.
Postrojbama Zbora narodne garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane, a ustrojstveno su pripadale Ministarstvu unutarnjih poslova.

Zapovjedništvo ZNG-a formirano je krajem srpnja 1991. godine, a potom su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, za banijsko-kordunsko područje, za ličko područje, za srednju i sjevernu Dalmaciju te južnu Dalmaciju. U kolovozu je osnovano i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa ZNG. Do 12. kolovoza ustrojene su četiri brigade čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage tada su brojale oko 60 000 pripadnika, od čega je 30 000 pripadnika bilo u sastavu MUP-a. U rujnu 1991. donesen je Zakona o obrani na temelju kojega se oružane snage organiziraju u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. godine uspostavlja se Glavni stožer (GSHV), na čelu s načelnikom generalom Antonom Tusom. U HV-u je kao poseban dio zadržan Zbor narodne garde kao profesionalan sastav. Pričuvni sastav ZNG i Teritorijalne obrane preveden je u pričuvni sastav u HV-u. Dana 3. studenog 1991. jedinice ZNG-a službeno su preimenovane u Hrvatsku vojsku.

Profesionalnost, međusobno povjerenje i jedinstvo temelji su na kojima se izgrađivala hrvatska vojska. Domovinski rat simbol je njezine istinske vrijednosti, u kojem je ostvarila cilj svake oružane sile – obranu i oslobađanje svoje domovine. U stasanje i jačanje Oružanih snaga RH ugrađene su brojne žrtve i one nikada neće biti zaboravljene.

Oružane snage RH danas

Proces transformacije Oružanih snaga RH započeo je u godinama nakon Domovinskog rata s ciljem stvaranja profesionalne, učinkovite i moderne oružane sile koja bi bila spremna odgovoriti na sve postavljene zadaće.

Promjene su zahvatile sve segmente obrambenog sustava, a OS RH prihvaćale su visoke standarde i usmjeravale svoje napore ka ostvarivanju kompatibilnosti i interoperabilnosti s oružanim snagama Sjevernoatlantskog saveza. Povjerenje savezničkih država u Republiku Hrvatsku i u njezine Oružane snage rezultiralo je primanjem Hrvatske u NATO savez, 1. travnja 2009. godine. Upravo je članstvo u NATO-u omogućilo Hrvatskoj da još više pridonese, ne samo sustavu kolektivne sigurnosti zemalja Saveza, nego i svjetskom miru, za čiju se uspostavu i očuvanje opredijelila još tijekom Domovinskog rata. Republika Hrvatska i Oružane snage RH integraciju u NATO završile su najbrže u povijesti. Reforme koje je hrvatski obrambeni sustav, uključujući OSRH, provodio s ciljem ostvarenja članstva u NATO-u odgovarale su istodobno i standardima Europske unije.

Republika Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala punopravna članica EU-a i upravo su ulaskom u NATO savez i punopravnim članstvom u EU ostvarena dva najvažnija vanjskopolitička cilja Republike Hrvatske.
Tijekom proteklih 26 godina Oružane snage RH izrasle su u respektabilnu vojsku koja svim građanima Republike Hrvatske jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru.

Sudjelovanje pripadnika OSRH u međunarodnim misijama i operacijama započelo je 1999. godine upućivanjem deset vojnih promatrača u UN misiju UNAMSIL u Sierra Leone. U svim međunarodnim misijama i operacijama u kojima sudjeluju ili su sudjelovali, pripadnici OSRH prepoznati su po svom profesionalizmu, učinkovitosti i predanosti u obavljanju zadaća.  Hrvatski napori u doprinošenju stabilnosti i sigurnosti su prepoznati od saveznika, ali jednako tako i od lokalnog stanovništva u područjima operacija.
Pripadnici OSRH trenutno sudjeluju u tri mirovne misije UN-a (UNMOGIP – Indija i Pakistan, MINURSO – Zapadna Sahara i UNIFIL - Libanon),  mirovnoj misiji Resolute Support (Odlučna potpora) u Afganistanu, mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu te u misiji EU-a ATALANTA (Somalija, Adenski zaljev).

Trenutačno se u OS RH nalazi ukupno 15.921 osoba, od toga 14.437 djelatnih vojnih osoba, pri čemu 3.064 časnika, 100 časnika vojnih specijalista, 5.337 dočasnika, 413 dočasnika vojnih specijalista i 5.523 vojnika/mornara, a 1.484 državna službenika i namještenika.

Jedna od važnih zadaća Oružanih snaga RH u mirnodopskim uvjetima je pružanje pomoći lokalnoj zajednici i civilnim institucijama RH u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa u čemu sudjeluju sve tri grane. Obrana od požara, poplava, suše, traganje i spašavanje na kopnu i moru, hitni medicinski prijevoz bolesnih i unesrećenih osoba te organa za transplantaciju samo su neki od vidova pomoći civilnom stanovništvu.

OS RH također ostvaruju intenzivnu suradnju sa zemljama u regiji čime značajno doprinosi ukupnoj vanjskoj politici Republike Hrvatske, procesima tranzicije, povjerenja i sigurnosti u regiji. Opsežnom suradnjom u planiranju i provedbi operacija te ostvarivanju dodijeljenih misija i zadaća zajedno s državama članicama NATO-a kontinuirano se unapređuje razvoj obrambenog sustava i njegovo usklađivanje s najboljim praksama obrambenih sustava u svijetu.

Republika Hrvatska danas je mirna, stabilna i slobodna zemlja, koja i na svjetskoj razini sudjeluje u promicanju mira i sigurnosti zahvaljujući rezultatima koje su OSRH ostvarile tijekom proteklih 26 godina.

 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .