MY_LOGO

Svečano obilježen Dan i 21. obljetnica ustrojavanja HRM-a

U Podgori je danas 15. rujna svečano obilježen Dan i 21. obljetnica ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice. Na svečanosti su bili Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH-a Ivo Josipović, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić te drugi vojni i civilni dužnosnici, članovi vojno diplomatskog zbora, predstavnici lokalnih vlasti i brojni drugi uzvanici i stanovnici Podgore.

Svečanost je započela budnicom Orkestra HRM-a ulicama Pogore nakon čega je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim mornarima. Predsjednik Josipović s izaslanstvom u Pogori je položio vijenac podno spomenika don Mihovilu Pavlinoviću i spomenika Galebova Krila, te ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Makarskoj odakle je brodom Učka plovio prema Podgori. U skladu sa starom pomorskom tradicijom u podgorskom je kanalu bacio vijenac u more u spomen na sve poginule mornare. Svečanost je nastavljena na središnjem podgoričkom trgu gdje su u svečanom postroju bili pripadnici HRM-a.

U svojim su govorima najviši uzvanici podsjetili na dugu hrvatsku pomorsku tradiciju, ulogu HRM-a u očuvanju sigurnosti na moru, njezinu ulogu u Domovinskom ratu i uspješnu prilagodbu novim izazovima i zadaćama, te iskazali poštovanje poginulim pripadnicima HRM-a. Pozdravljena je i odluka  Vlada Republike Hrvatske o namjeri gradnje pet obalnih ophodnih brodova.

Predsjednik Josipović je kazao kako se nada da će biti još takvih odluka. Istaknuo je kako je uspjeh cijelog gospodarstva vezan za sigurnost, a HRM je faktor ne samo sigurnosti u užem smislu te riječi, nego i našeg napretka.
"HRM obilježava angažman u Domovinskom ratu", kazao je Josipović ali i dodao kako je i generacija prije ove također ustala da bi branila svoj dom, slobodu, živote, imovinu. Istaknuo je i da HRM baštini slobodarsku tradiciju tog kraja te da su generacija Domovinskog rata i generacija naših očeva i djedova uzor i primjer generacijama koje dolaze.
U ime Vlade mornarici je čestitke uputila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra koja je istaknula kako je održavanje visokog stupnja sigurnosti na moru iznimno osjetljiva zadaća koju HRM uspješno obavlja.

Izazovi koji su pred nama, napomenula je, nisu ni laki ni jednostavni. "Ministarstvo obrane i Oružane snage, a to znači i Hrvatska ratna mornarica, pokazali su ove godine kako se štednjom, optimalnim trošenjem proračunskih sredstava ali i drugim mjerama, kao što su nova organizacijska rješenja,  racionalni  planovi opremanja i nabave u suradnji s civilnim sektorom, te vlastitim odricanjem - na čemu vam posebno zahvaljujem - može i mora dati doprinos ukupnim nastojanjima Vlade RH za izlaskom iz recesije."
Za tradiciju je kazala da je jedan od ključnih čimbenika razvoja svake ratne mornarice, te da se upravo zato ovogodišnja obljetnica Hrvatske ratne mornarice proslavlja u Podgori, podno „Galebovih krila“ povezujući na jedinstven način prošlost i sadašnjost naše mornarice.

U ime načelnika GS OSRH-a čestitke HRM-u na obljetnici uputio je njegov zamjenik general pukovnik Slavko Barić. Napomenuo je kako je tradicija imala veliku ulogu u brzom ustrojavanju HRM-a, a znanje i vještine pripadnika HRM-a, njihova predanost svom poslu uz tehniku jamstvo su ispunjenja svih zadaća koje se pred njih postave.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić kazao je kako je stalna budnost na moru jamstvo nacionalnog suvereniteta te da uspješna zaštita mora nije moguća bez ratnog broda na njemu. Zahvalio se svim bivšim i sadašnjim pripadnicima HRM-a koji su dali svoj doprinos njezinom razvoju te zaključio kako mu je bila čast pet i pol godina zapovijedati im.
Predsjednik Josipović sa suradnicima obišao je i ratne brodove  HRM-a  Dmitar Zvonimir i Dubrovnik te se upoznao s njihovim sposobnostima i tehničkim karakteristikama.

Dan ranije u Podgori je povodom obilježavanja Dana i 21. obljetnice ustrojavanja HRM-a u crkvi Svih Svetih služena sveta misa koju je predvodio generalni vikar vojnog ordinarijata otac Jakov Mamić, a na Trgu don Mihovila Pavlinovića Orkestar i klapa HRM-a „Sveti Juraj“ održali su prigodni koncert. Svi koji su tijekom ova dva dana bili u Podgori mogli su u gradskoj luci razgledati i ratne brodove te se tako upoznati s tehnikom i opremom Hrvatske ratne mornarice.

Česritke povodom Dana HRM-a

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .