MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

O vježbi

"BLACK BEAR 10" naziv je međunarodne vojne vježbe (MVV) koja će se održati u Republici Hrvatskoj, u vremenu od 13. do 22. rujna 2010. godine na vojnom poligonu "Gašinci" kod Đakova i u sklopu vojarne "Dračice" u Đakovu. Na vježbi će sudjelovati 305 pripadnika vojne policije u sklopu projekta NATO Multinacionalne bojne vojne policije (MNMPBAT) iz Republike Hrvatske, Republike Češke, Slovačke Republike i Republike Poljske.

Za Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH) i Republiku Hrvatsku u cjelini osobito je važna činjenica da je upravo Republika Hrvatska domaćin najveće međunarodne vojne vježbe postrojbi vojnih policija u Europi u 2010. godini, a što je kontinuitet vježbovnih događaja NATO MNMPBAT od 2006. godine kada je potpisan Sporazum o suradnji između zemlja članica projekta NATO MNMPBAT-a.

Vježba "BLACK BEAR 10” je prvi veliki obučni događaj vojne policije od primitka Republike Hrvatske u punopravno članstvo NATO. Posebno je značajna suradnja OS RH sa svim ministarstvima i civilnim institucijama RH angažiranim u pripremi i provedbi vježbe.

Nositelj vježbe ispred OS RH je Odjel vojne policije GS OS RH, u suradnji s drugim postrojbama vojnih policija OS RH, te ustrojstvenim jedinicama MORH-a i OS RH uz predstavnike Oružanih snaga Republike Češke, Republike Poljske i Slovačke Republike, kao i predstavnici drugih ministarstava i državnih tijela RH i civilnih institucija.

Pripadnici OS RH zajedno sa ostalim sudionicima vježbe imaju zadaću i cilj podići razinu spremnosti i suradnju u NATO multinacionalnom okružju, kako bi u budućnosti u potpunosti bili spremni odgovoriti na sve izazove koji se pred njih stavljaju sa ciljem očuvanja sigurnosti. Slijedom navedenog, vježba bi trebala sudionike pripremiti za provedbu složenih vježbovnih ali i potpornih aktivnosti koje će se provoditi na razini postrojbi vojne policije, kako u zemlji, tako i izvan zemlje u suradnji sa savezničkim  postrojbama u okviru NATO saveza.

MVV "BLACK BEAR 10" predstavlja ujedno početak ciklusa ocjenjivanja Multinacionalne bojne VP (NATO Multinational Military Police Battalion – MNMPBAT) prema NATO standardima (CREVAL). Proces ocjenjivanja će biti na vp "Gašinci", gdje će se vježba provesti, obuhvatiti pojedinačna područja provedbe ključnih aktivnosti (rad stožernog osoblja po pojedinim segmentima i pojedinačne radnje na zemljištu) s namjerom utvrđivanja pravilne provedbe pojedinačnih aktivnosti, a s ciljem dizanje razine na grupne zadaće i dovođenja ciklusa ocjenjivanja na razinu desetine, voda te završne sposobnosti razine bojne.

Program vježbe temelji se na AJP 3.2.3.3 NATO doktrini snaga vojne policije (Allied Joint Doctrine for  Millitary Police) i načelima obučavanja  postrojbi vojne policije, uvažavajući načela borbene usredotočenosti, standardizacije vježbovnih radnji i postupaka, te objektivnog vrednovanja i prosudbe iste. Istaknuta je važnost zajedničkog uvježbavanja snaga vojne policije u potpori borbi protiv globalnog terorizma, kao i u korist regionalne sigurnosti.

S obzirom da se vježba provodi na lokaciji unutar Republike Hrvatske, posebna pozornost posvećena je zaštiti okoline. U tu svrhu, od samog početka u pripremu vježbe, pored predstavnika MORH i OS RH uključeno su nadležna ministarstva i druga državna tijela i uprave.

Međunarodna vojna vježba "BLACK BEAR 10" primjer je zajedničkog djelovanja NATO i ključnih partnerskih zemalja regije. Kao bitna odrednica određena je interoperabilnost i regionalna suradnja svih sudionika vježbe, kako na planu stvaranja zajedništva, tako i u pogledu povećanja regionalne sigurnosti.

Direktor vježbe je načelnik Odjela vojne policije GS OS RH pukovnik Tihomir Zebec a njegov zamjenik je pukovnik Grzegorz Halupka, Vojna policija Republike Poljske.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .