MY_LOGO

Čestitke povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

 

Čestitka Predsjednika Republike pripadnicima HRZ-a  i PZO povodom obilježavanja 23. obljetnice Dana HRZ-a i PZO

Svim pripadnicima i pripadnicama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane čestitam Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te u ime svih građana Republike Hrvatske zahvaljujem na vašem doprinosu sigurnosti građana, društva i države.

Hrvatska ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana nastali su i razvijali se u iznimno teškim okolnostima agresije na Republiku Hrvatsku, u razdoblju ugrožavanja sloboda i prava građana, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske.

Oslanjajući se na domoljublje, hrabrost i požrtvovnost svih svojih pripadnika, tijekom obrambenog Domovinskog rata Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana na najvišoj razini profesionalnosti i odgovornosti izvršilo je sve postavljene zadaće i dalo izniman doprinos našoj pobjedi.

Vrijeme u kojem živimo i radimo, izazovi s kojima se danas suočava naša država i društvo, drugačiji su, no jednako tako zahtjevni. Uz školovanje, obuku i uvježbavanje za obavljanje zadaća nadzora i zaštite suvereniteta Republike Hrvatske u zračnom prostoru, naše zrakoplovne snage spremno i predano pomažu građanima u slučaju nesreća. Traganje i spašavanje na kopnu i na moru, hitni medicinski prijevoz oboljelih i unesrećenih, protupožarna zaštita i gašenje požara, zadaće su koje obavljate predano i efikasno, u suradnji sa civilnim organizacijama i tijelima.

Visoku razinu profesionalnosti i predanosti svom pozivu, naše zrakoplovstvo potvrdilo je i svojim sudjelovanjem u velikom broju međunarodnih humanitarnih misija potpore stanovništvu savezničkih i partnerskih država.

Naše je opredjeljenje da sudjelovanjem u operacijama i misijama međunarodnih organizacija i saveza, NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda, kao i putem suradnje s partnerskim i susjednim državama, doprinosimo sigurnosti cjeline hrvatskog zračnog prostora i zračnog prostora naših saveznika te da promičemo razvoj suradnje i povjerenja između država našeg bližeg i daljeg okruženja. Time, ujedno, na međunarodnoj razini potvrđujemo svoju obučenost i pripravnost te na najbolji način dokazujemo da su naša najveća vrijednost upravo ljudi, sa potrebnim znanjima i vještinama za obavljanje zahtjevnih zadaća.

U tom smislu nužno je naznačiti postignuća u procesu integracije sustava nadzora i protuzračne obrane hrvatskog zračnog prostora u NATO sustav protuzračne obrane, NATINADS. Nadalje, napori koje naše stručno osoblje ulaže u okviru NATO projekta BRAAD, dodatno afirmiraju napore Republike Hrvatske u jačanju sigurnosti i stabilnosti na području cijele jugoistočne Europe,

Neizostavno je naglasiti da su znanje i iskustvo koje prenosite na pripadnike zrakoplovnih snaga partnerskih država, putem međunarodnog mentoriranja ili Školovanja u pilotskoj školi "Rudolf Perišin", prepoznati i odstrane nadležnih tijela NATO-a i Europske unije.

Dosadašnja i buduća uloga hrvatskih zračnih snaga u cjelovitom sustavu nacionalne sigurnosti i obrane, ukazuju na potrebu daljnjeg sustavnog ulaganja u održavanje i nadgradnju postojećih sposobnosti ove grane Oružanih snaga Republike Hrvatske, što je prepoznato i navedeno u našim strateškim dugoročnim planskim dokumentima iz područja obrane.

I ove godine dostojanstveno i ponosno obilježavamo godišnjicu osnivanja i ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te slavimo Dan značajne grane Oružanih snaga Republike Hrvatske. I ovom prigodom prisjećamo se i odajemo počast svim poginulim i preminulim pripadnicima HRZ i PZO. svim sudionicima obrambenoga Domovinskog rata te iskazujemo zahvalnost članovima njihovih obitelji.

Stoga, uz poseban iskaz priznanja promaknutim i pohvaljenim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te uz pozdrave pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga koji će ovaj dan obilježiti sudjelujući u zahtjevnim međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, službenicima i namještenicima, pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane čestitam Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.


PREDSJEDNIK REPUBLIKE
I VRHOVNI ZAPOVJEDNIK
ORUŽANIH SNAGA

Ivo Josipović


Čestitka ministra obrane RH povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

 

Poštovani vojnici, dočasnici, časnici, bivši i sadašnji pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Čestitam Vam 12. prosinca, 23. obljetnicu osnutka i Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Povodom ovog dana, zahvaljujem svim pripadnicima HRZ i PZO-a koji su nesebično žrtvovali svoje živote za slobodu naše domovine.

Kao čuvari našeg neba, predanošću i savjesnošću čuvate integritet i interese Republike Hrvatske, spašavate ljudske živote, štitite imovinu Republike Hrvatske od prirodnih katastrofa i ugroza, a svojim sudjelovanjem u mirovnim misijama i operacijama ponosno nas predstavljate i izvan granica Republike Hrvatske.

Hrvatsko ratno zrakoplovno od značajne je važnosti za sigurnost naše domovine. Nastalo je u teškim okolnostima stvaranja hrvatske države. Kako bi se i dalje neprekidno razvijalo, upravo smo u opremanje, modernizaciju i u nabavku novih letjelica u posljednje tri godine, puno uložili.

Poručujem vam da i dalje ustrajete na održavanju naših sposobnosti, kako bi i dalje bili jamci sigurnosti Hrvatske i hrvatskog neba.

 

MINISTAR OBRANE

Ante Kotromanović


Čestitka Načelnika GS OS RH povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane


Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane,
upućujem vam iskrene čestitke u povodu vašeg dana, Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Od prvih dana ustrojavanja i djelovanja svoje ste znanje, iskustvo i energiju usmjerili prema stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske. Zbog toga se u ovoj prigodi s posebnim pijetetom prisjećamo poginulih i preminulih hrvatskih zrakoplovaca i pripadnika vaše grane koji su svoje živote utkali u njeno postojanje.

Ponosan sam na vas jer se punih 23 godine uspješno nosite s obrambenim izazovima nadzora i zaštite hrvatskog zračnog prostora te izvršavate brojne mirnodopske zadaće, dokazujući svoju spremnost, obučenost, visoku profesionalnost i domoljublje.

Svojim nesebičnim angažmanom postali ste i nezaobilazan čimbenik protupožarne zaštite, medicinskog zbrinjavanja, traganja i spašavanja, potpore Obalnoj straži i drugim oblicima djelovanja civilnih vlasti u Republici Hrvatskoj.

Prepoznatljivi ste ne samo u hrvatskom društvu, već i među savezničkim i partnerskim zemljama, državama članicama NATO saveza i Europske unije.

Poštovani pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane,

čestitam svima vama koji ste u prigodi 23. obljetnice promaknuti, nagrađeni i pohvaljeni. Želim vam ispunjenje svih postavljenih ciljeva te još mnogo osobnih i profesionalnih uspjeha.

S poštovanjem,


NAČELNIK GS OS RH

general zbora Drago Lovrić

 


Fotogalerije

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .