MY_LOGO

MORH web > Naslovnica : Hrvatsko vojno učilište menu : Hrvatsko vojno učilište

Mapa weba

Foto: HVU/ M. Sever
Četvrtak, 14 Prosinac 2017, Novosti

Leksikon vojno-obrambenoga i sigurnosno-obavještajnog nazivlja i drugi broj znanstvenog časopisa Strategos predstavljeni su u srijedu, 13. prosinca 2017. godine na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Foto više

Predstavljanje knjige i otvaranje izložbe na HVU
Srijeda, 13 Prosinac 2017, Novosti

Na Hrvatskome vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine s početkom u 18.00 sati održat će se promocija knjige "Asimetrično ratovanje i transformacija vojne organizacije" autora general-pukovnika Slavka Barića i pukovnika Roberta Barića te otvaranje izložbe „Boje Istre“ labinske slikarice Narcise Adalgise Škopac.

više

Predstavljanje Leksikona i časopisa Strategos na HVU-u
Utorak, 12 Prosinac 2017, Novosti

Na Hrvatskome vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u srijedu, 13. prosinca 2017. godine s početkom u 14.00 sati održat će se predstavljanje projekta "Leksikon vojno-obrambenog i sigurnosno-obavještajnog nazivlja" i predstavljanje drugog broja znanstvenog časopisa "Strategos".

više

Foto: HVU/ M. Sever
Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017, Novosti

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. održan je sportski dan prigodom 26. obljetnice ustrojavanja Učilišta. Više od 140 studenata i kadeta natjecalo se u malom nogometu, košarci, šahu, odbojci i gađanju zračnom puškom, a sudjelovali su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i kadeti HVU-a.

Foto više

Foto: Dočasnička škola
Petak, 8 Prosinac 2017, Novosti

Završetak jubilarnog desetog naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa svečano je obilježen u petak, 8. prosinca 2017. u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran" u Požegi.

Foto više

Foto: Arhiva HVU
Četvrtak, 7 Prosinac 2017, Novosti

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održat će se u subotu, 16. prosinca 2017. godine, od 10.00 do 13.30 sati u vojarni "Petar Zrinski", Ilica 256b, u Zagrebu.

više

Upis na studijske programe
Srijeda, 6 Prosinac 2017, Upisi

 Od kandidata koji se žele prijaviti na navedene studijske programe očekuju se visoki rezultati tijekom srednjoškolskog obrazovanja i na državnoj maturi.

Rang lista za pojedine studijske programe sastavlja se na temelju uspjeha u srednjoj školi i uspjeha na ispitima državne mature.

Kriteriji za bodovanje po studijskim programima su sljedeći:

više

Studijski programi
Petak, 1 Prosinac 2017, Upisi

Sveučilišni preddiplomski studij vojnog inženjerstva

Studij vojno inženjerstvo (VI) preddiplomski je sveučilišni studij namijenjen za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH, a razvijen je u suradnji Oružanih snaga RH i Sveučilišta u Zagrebu.

Studij VI primarno je usmjeren na tehničko područje, a u program su uz tipične akademske sadržaje uključeni i cjeloviti vojno obučni i vojno stručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV).

Nastavu izvode eminentni profesori zagrebačkog sveučilišta, zajedno s iskusnim nastavnicima i vojnim stručnjacima Hrvatskog vojnog učilišta i Oružanih snaga RH. Nastava se najvećim dijelom izvodi u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ u Zagrebu i nastavno-obučnim središtima Hrvatske kopnene vojske.

Preddiplomski studij vojno inženjerstvo traje osam semestara i njegovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova.

Završetkom studija stječe se akademski naziv prvostupnika (baccalaureus) vojnog inženjerstva i čin poručnika roda oklopništvo, pješaštvo, topništvo, inženjerija, veza, NBKO, protuzračna obrana, motrenje i navođenje ili tehničke službe.

Nakon završetka studija, prvostupnike čeka siguran posao u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Sveučilišni preddiplomski studij vojnog vođenja i upravljanja

Studij vojnog vođenja i upravljanja (VviU) preddiplomski je sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH, razvijen u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu.

Studij VviU primarno je usmjeren na društveno područje, a u program su uz tipične akademske sadržaje uključeni i cjeloviti vojno obučni i vojno stručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u OSRH. Nastavu izvode eminentni profesori zagrebačkog sveučilišta, zajedno s iskusnim nastavnicima i vojnim stručnjacima HVU i OSRH u prostorima HVU-a "Petar Zrinski" u Zagrebu i nastavno-obučnim središtima Hrvatske kopnene vojske.

Preddiplomski studij Vojno vođenje i upravljanje traje osam semestara i njegovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova. Završetkom studija stječe se akademski naziv prvostupnika (baccalaureus) Vojnog vođenja i upravljanja i čin poručnika roda pješaštvo, vojna policija i vojno-obavještajnog roda.

Nakon završetka studija, prvostupnici se zapošljavaju u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

 

Aeronautika - vojni pilot

Transformacijom sustava vojnog obrazovanja nije se u potpunosti napustio model civilno-vojnog školovanja "Kadet" te se kroz isti i dalje u sustav OS RH primaju i školuju kandidati za buduće vojne pilote.

Kadet - vojni pilot je stipendist OS RH, koji svoja prava i obveze ostvaruje ugovorom s MORH-om o školovanju odnosno stipendiranju na preddiplomskom studiju aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, sukladno oglasu koji raspisuje MORH jednom godišnje u dnevnom tisku.

Školovanje kadeta na fakultetima odvija se prema istom programu kao i za ostale polaznike visokoškolskih institucija uz dodatak programa vojne obuke, odnosno dijela programa u kojem će kadeti izučavati nastavne sadržaje specifične za vojni poziv u vojnim kampovima te kroz nastavne module za OS RH.

 

Sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij vojnog pomorstva

Studijski program Vojno pomorstvo (VP) petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu. Smjerovi studija su Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo i Vojna elektrotehnika.

Program je osmišljen tako da se studentima omogući stjecanje teorijskih i praktičnih znanja te poznavanje i razumijevanje stručnih i znanstvenih načela i postupaka važnih za pomorsku struku i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom: plovidbu, manevriranje, održavanje, rukovanje teretom te ostale postupke uređene Međunarodnom konvencijom (STCW) i drugim međunarodnim i nacionalnim standardima. Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa Vojno pomorstvo istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima.

Završetkom studijskog programa dobiva se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike.

Studenti su stipendisti Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova ili Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Foto: HVU/ M. Sever
Petak, 1 Prosinac 2017, Novosti

U Središtu za strane jezike "Katarina Zrinska", završila je 1. prosinca 2017. Izobrazba 57. naraštaja intezivnih tečajeva engleskog, njemačkog i italijanskog jezika.

više

Foto: Dočasnička škola
Utorak, 28 Studeni 2017, Novosti

Na vojnom poligonu "Gašinci" od srijede, 15. do petka, 24. studenog 2017. godine provedena je terenska obuka 52. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe.

više

Stranica 1 od 35

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .