MY_LOGO

MORH web > Naslovnica : Hrvatsko vojno učilište "dr. Franjo Tuđman" : morh : Aktualne teme : Obuka pilota iz Omana u Hrvatskoj

Mapa weba

 

Pukovnik Karol Lučan, zapovjednik 93. zrakoplovne baze:

Ovom obukom 93. zrakoplovna baza dobiva jednu novu dimenziju čime okreće novu stranicu u razvoju i daljnjim ulaganjima u prostore vojarne. To je potvrda visokih potencijala ove postrojbe u školovanju vojnih pilota što je prepoznato izvan granica Hrvatske ponajprije zahvaljujući najjačem brandu baze Zemunik - akrobatskoj grupi "Krila Oluje".

Pred nama je doista jedan ozbiljan posao, imamo vrhunske nastavnike letenja i zrakoplovno-tehničko osoblje, radujemo se tom izazovu jer uz financijsku dobit postrojba dobiva i međunarodne reference u obuci stranih pilota. Naime,  u kontaktima i prezentacijama na međunarodnim razinama važan je podatak ne  samo o broju koliko ste osposobili nacionalnih pilota nego i pilota stranih zemalja, a s tim rezultatima bazi Zemunik otvaraju se nove i šire perspektive razvoja i statusa ne samo unutar kruga NATO i partnerskih zemalja nego i drugim tržištima svijeta jer je ovo prvi komercijalni posao 93. zrakoplovne baze koji se sklapa od njezinog postojanja. Naravno, dobit će imati i lokalna zajednica jer 20-ak ljudi do kraja godine neće boraviti samo u vojarni nego su oni i gosti Zadra i RH, a riječ je o posrednim troškovima te se ovdje može govoriti i o vojnom aspektu turizma kojim baza Zemunik pridonosi ne samo kroz školovanje Omanaca  nego i kroz cjelokupnu međunarodnu aktivnost i brojne dolaske stranih izaslanstava i polaznika obuke.

Foto: HRZ i PZO 

Posvećena je i puna pozornost kulturološkim i vjerskim osobitostima Sultanata Omana koje su domaćini uvažili kroz smještajne objekte, prehranu i ciklus obuke koji uvažava vjerske blagdane i običaje omanskih  gostiju što uključuje i posebnu prostoriju za molitvu omanskih polaznika.

Riječ je o prostoriji u sklopu zgrade Eskadrile aviona, koja je od uredskog prostora jednokratno prenamijenjena za ove potrebe bez posebnih zahvata. Uz vojni program i razgovore o školovanju pilota u Zemuniku, domaćini su za goste organizirali i posjet Nacionalnom parku Krka te Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Za omansku stranu vrlo važni su bili i rokovi završetka obuke te prilagodljivost nastavnog programa potrebama omanskih pilota za što su već u prvim razgovorima  s pilotima Eskadrile aviona dobili pozitivne stručne i argumentirane odgovore  koji su otvarali prostore za definiranje svih važnih stavki za cijeli proces obuke.

93. zrakoplovna baza ima razvijene sposobnosti prijenosa znanja i na pilote drugih zemalja. Do sada su kroz međudržavne sporazume obuku u Hrvatskoj završila dva pilota, iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. Riječ je o kompletnoj obuci za pilote helikoptera.

Školovanje omanskih pilota prvi je komercijalni program baze u Zemuniku koja je razvila sposobnost školovanja pilota i za druga tržišta. Prema sklopljenom Sporazumu o temeljnoj letačkoj vojnoj obuci pripadnika Kraljevskih zračnih snaga Omana na avionu Pilatus PC-9M između Ministarstva  obrane RH - Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Ministarstva obrane Sultanata Oman - Kraljevskih zračnih snaga Omana, korisnici ovog programa podmirit će sve troškove (obuke, naleta, smještaja i prehrane) prema komercijalnim uvjetima za školovanje 16 omanskih pilota.

Interes Omanaca u ovom trenutku je završetak skupine od 16 polaznika u ovoj godini s otvorenom mogućnošću produženja suradnje.

Omanski polaznici bit će smješteni u vojarni Zemunik u skladu najviših standarda za razinu polaznika (jednokrevetne sobe u "B" kategoriji hotelskog smještaja), a obuka će se provoditi sukladno planiranoj dinamici koja uvažava kulturološke i vjerske specifičnosti polaznika.

Najveći dio vremena omanski polaznici provodit će u nastavnom dijelu zgrade Eskadrile aviona i smještajnoj kadetskoj zgradi gdje su krila posebno odvojena i opremljena za ovu te buduće obuke međunarodnih razina.

Planirani radni tjedan je ponedjeljak-petak kroz rad u dvije smjene (jutarnja ili popodnevna sukladno ostalim redovitim aktivnostima EA) sa mogućnošću produženja obuke i na subotu ovisno o tijeku i rokovima završetka obuke.

U skupini omanskih polaznika nalazi se 16 omanskih studenata koji se školuju za pilote RAFO, a zajedno s njima u Zemunik dolaze i 2 nastavnika letenja čija je uloga časnika za vezu i koordinaciju provedbe obuke te ostala administrativna pitanja.

Omanski polaznici završili su temeljnu obuku na avionu PAC SUPER MUSHSHAK (slično obuci koju prolaze hrvatski vojni piloti na temeljnom školskom avionu ZLIN-242 L), a obuka u Zemuniku obuhvaća temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M. Obuka obuhvaća slijedeće razdjele: temeljno akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje, a po završetku svakoga od njih polaznici polažu ispit.

Planirani početak obuke je 10. ožujka 2014. sa završetkom 26. prosinca 2014. Po polazniku radi se o naletu od oko 150 sati. Cilj obuke omanskih pilota je osposobiti ih za prijelaz na slijedeći tip aviona u njihovoj obuci. Nakon završetka obuke omanski polaznici dobivaju uvjerenje o pohađanju obuke i postignutom uspjehu, a dobit će i preporuku i mišljenje hrvatskih pilota za daljnji tijek obuke (borbeni pilot, pilot helikoptera, pilot transportnog zrakoplova).

Početku letačke obuke prethodi teorijska priprema i obuka, te prilagodba na život i rad u vojarni Zemunik, a započinje po njihovom dolasku u Zemunik. Prije letenja Omanci će proći i teorijsku obuku padobranstva i preživljavanja u zimskim uvjetima u organizaciji Bojne za specijalna djelovanja, a nastava će se izvoditi na engleskom jeziku.

Nastavnici letenja u obuci omanskih pilota su piloti iz Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze među kojima je i dio akrobatske grupe  "Krila Oluje".

Sve je krenulo od izložbe Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adiatic Sea Defense &  Aerospace Exhibition and Conference) koja je održana u travnju 2013. u Splitu, gdje je izaslanstvo Sultanata Omana promatralo nastup akrobatske grupe "Krila Oluje" i oduševilo se vrhunskom izvedbom nastupa i osposobljenosti hrvatskih vojnih pilota. Uslijedili su kontakti i razgovori na temu o mogućnostima Republike Hrvatske da uz školovanje hrvatskih pilota, otvori vrata i za školovanjem vojnih pilota iz Sultanata Omana.

Prvi konkretni razgovori uslijedili su kada je izaslanstvo Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) posjetilo u veljači ove godine 93. zrakoplovnu bazu i Središte za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik. Goste iz Omana tada su primili načelnik stožera HRZ i PZO brigadir Miroslav Kovač te zapovjednici zemuničkih postrojbi pukovnik Karol Lučan i brigadir Dragan Oljica, a omansko izaslanstvo uz pilote iz njihovih letačkih eskadrila predvodili su vojni izaslanik u Londonu brigadni general Ibrahim Ali Mohammed Al Farsi i voditelj Obučnog pilotskog središta pukovnik Said Abdulah Zahir Al Bimani.

Tijekom boravka u Zemuniku gostima iz Omana prezentiran je model školovanja hrvatskih vojnih pilota, a obišli su i hrvatske školske eskadrile. Poseban interes iskazan je za područja svih faza letačke obuke u Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zb koje se izvode na avionima Pilatus PC-9 i helikopterima BELL-206 B koje u svom sastavu ima i omansko kraljevsko zrakoplovstvo.

U nastavku posjeta Hrvatskoj izaslanstvo iz Omana primili su i zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Ščuri te predstavnici GS OS RH i MORH-a.  Sve je okončano završnim razgovorima omanskog izaslanstva početkom ožujka ove godine kada je Zemunik posjetio i Načelnik za obuku Kraljevskih zračnih snaga Omana brigadir Salim Mohammed Almuqbali koji je ujedno i potpisnik Tehničkog sporazuma o obuci sklopljenog 5. ožujka 2014. u Zagrebu, a s hrvatske strane sporazum je potpisao zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Ščuri.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .