MY_LOGO

Sveučilišni preddiplomski studij vojnog vođenja i upravljanja

Sveučilišni preddiplomski studij vojnog vođenja i upravljanja

Studij vojnog vođenja i upravljanja (VviU) preddiplomski je sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH, razvijen u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu.

Studij VviU primarno je usmjeren na društveno područje, a u program su uz tipične akademske sadržaje uključeni i cjeloviti vojno obučni i vojno stručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u OSRH. Nastavu izvode eminentni profesori zagrebačkog sveučilišta, zajedno s iskusnim nastavnicima i vojnim stručnjacima HVU i OSRH u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu i nastavno-obučnim središtima Hrvatske kopnene vojske.

Preddiplomski studij Vojno vođenje i upravljanje traje osam semestara i njegovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova. Završetkom studija stječe se akademski naziv prvostupnika (baccalaureus) Vojnog vođenja i upravljanja i čin poručnika roda pješaštva

Nakon završetka studija, prvostupnici se zapošljavaju u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Struktura preddiplomskog studijskog programa vojnog vođenja i upravljanja:

Sadržaji predmeta iz znanstvenih su područja društvenih znanosti, sigurnosno obrambenog polja, ekonomije, menadžmenta i upravljanja. Završetkom studijskog programa polaznici stječu akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) vojnog vođenja i upravljanja.

Uvjeti upisa:

Od kandidata koji se žele prijaviti na vojne studijske programe očekuju se visoki rezultati tijekom srednjoškolskog obrazovanja i na državnoj maturi. Rang lista za studij vojno vođenje i upravljanje sastavlja se na temelju uspjeha u trećem i četvrtom razredu srednje škole iz predmeta: matematika, hrvatski i engleski jezik i uspjeha na ispitima državne mature.

Kriteriji za bodovanje su sljedeći:

  • uspjeh u srednjoj školi 30 %
  • uspjeh na državnoj maturi:
    • hrvatski jezik 25 % (razina A)
    • matematika 20 % (razina B)
    • engleski jezik 25 % (razina A).

Uz navedene kriterije uspjeha, kandidati trebaju zadovoljiti i selekcijski postupak koji uključuje zdravstvene, psihofizičke i sigurnosne kriterije. Nakon upisa, a prije početka prvog semestra, kandidati imaju obvezu završiti temeljnu vojničku obuku.

Mogućnosti razvoja karijere:

Završetkom studija stječe se akademski naziv prvostupnika vojnog vođenja i upravljanja i čin poručnika roda pješaštva. 

U okviru profesionalnog razvoja, časnici se upućuju na slijedno više razine obrazovanja časnika i specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu, čijim završetkom zadovoljavaju uvjete za promicanje u viši čin i na višu zapovjednu dužnost

U tijeku su aktivnosti vezane za pokretanje diplomskog studija Vojno vođenje i upravljanje (deveti  i deseti semestar).

 

Vodič kroz sveučilišne studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje

 

Plakat sveučilišnih studijskih programa

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .