MY_LOGO

Prisegnuo 14. naraštaj kadeta OS RH

Foto i video MORH/ J. Kopi
Foto i video MORH/ J. Kopi

U vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu danas je, u subotu 24. rujna 2016., održana prigodna svečanost povodom prisege 14. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i obilježavanja nove akademske 2016./2017. godine.

Uz kadete i druge polaznike programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" i djelatnike HVU-a, svečanosti su nazočili izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Maja Čavlović, zamjenik i izaslanik ministra obrane RH Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera (GS) OSRH general zbora Mirko Šundov, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane i OSRH, rodbina i prijatelji kadeta i drugi.

"Čestitam vam što ste uspješno prošli kroz postupke odabira i prijema ", poručila je izaslanica Predsjednice Maja Čavlović postrojenim kadetkinjama i kadetima. "Pred vama su zahtjevne zadaće i velika odgovornost da usvajate nova znanja i prilagođavate se novim zadaćama te doprinesete izgradnji suvremenih sposobnosti OSRH. Ne smijete se zadovoljiti prosjekom, nego težiti svakodnevnom usavršavanju, ovladavanju novim znanjima i postizanju najboljih rezultata", zaključila je Čavlović.

Izaslanik ministra obrane Tomislav Ivić je istaknuo da MORH u svim oblicima podupire suradnju OSRH i Sveučilišta u Zagrebu koja je rezultirala preddiplomskim studijima na koje možemo biti ponosni. "I dalje ćemo nastaviti omogućavati što bolje uvjete života i rada na Hrvatskom vojnom učilištu", rekao je Ivić te kadetima poručio da će na svome putu u MORH-u imati partnera koji podupire one kojima je samo najbolje dovoljno dobro.

Govoreći o studijskim programima, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov rekao je da ulaganje u znanost i obrazovanje u području obrane daje prinos nemjerljiv u novcu, a to je sigurnost naše zemlje i njezinih građana. "Vjerujem da ćemo osposobiti časnike koji su spremni odgovoriti svim izazovima. Samo privlačenjem najboljih ljudi Oružane snage mogu dostići sve postavljene ciljeve", dodao je Šundov.

"Danas vidite kadete koji su prve vojne korake i obveze ispunili s najvećom ocjenom i oni već sada pokazuju veliki potencijal kao budući časnici Oružanih snaga. Imaju entuzijazam i težnju da savladaju velike napore koji su pred njima, da budu časnici koji imaju sve ono što je potrebno za vođenje vojnika, dočasnika, postrojbi i zapovjedništava", istaknuo je Zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić,

Rektor Damir Boras rekao je da će kadeti zahvaljujući studijima koje će polaziti, postati vrhunski vojni stručnjaci, zapovjednici i časnici, ali i dobiti znanja i kompetencije koje će im omogućiti da nastave karijeru na diplomskim studijima. "Drago mi je da Sveučilište sudjeluje u hvalevrijednoj inicijativi, projektu koji će pokazati da je u okviru vojnih studija moguće postići vrhunska sveučilišna znanja", zaključio je Boras.

U 14. naraštaju ima ukupno 103 kadetkinja i kadeta, od kojih je 89 kadeta 3. naraštaja vojnih sveučilišnih studijskih programa vojnog inženjerstva i vojnog vođenja i upravljanja, te 10 kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započinje i četvero kadeta iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sveučilišni studijski programi vojno inženjerstvo i vojno vođenje i upravljanje  odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OSRH. Razvijeni su u suradnji OSRH-a i Sveučilišta u Zagrebu. Traju osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova. Prvostupnike nakon završetka studija čeka siguran posao na prvim časničkim dužnostima u postrojbama Oružanih snaga RH. U programe su, uz tipične akademske sadržaje, uključeni i cjeloviti vojnoobučni i vojnostručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost.

Svečani program uključivao je i glazbene nastupe Klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i Orkestra OSRH te ceremonijalni nastup pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a posjetitelji su mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor s dijelom opreme i naoružanja koje koriste OSRH.

Foto: MORH/ J. Kopi 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .