MY_LOGO

Završen Tečaj za borbenog plivača

Foto: HVU/ D. Volarić
Foto: HVU/ D. Volarić

Svečanost završetka Tečaja za borbenog plivača održana je u nedjelju, 3. rujna 2017. godine u vojarni "Sv. Nikola" u Splitu. Svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Centra vojnih škola "Petar Zrinski" brigadir Zlatko Ferenčević te voditelj tečaja, zapovjednik Kadetske bojne pukovnik Tomislav Kasumović.

Tom su prigodom polaznicima tečaja uručene značke, potvrde o uspješnom završetku Tečaja i prijelazni pehar najboljem polazniku kojega je osvojio kadet narednik Dario Mlinarić. Četiri polaznika tečaja dobila su zlatne značke, a 23 polaznika srebrne značke.

Tečaj je trajao dva tjedna, a uz 18 kadeta iz Hrvatske, sudjelovalo je i devet polaznika iz Njemačke, Poljske i Slovačke.

Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" bilo je nositelj cjelokupne obuke tečaja, a u realizaciji provedbenog dijela sudjelovala je Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Hrvatska ratna mornarica i Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Tečaj za borbenog plivača kao jedan od "Posebnih oblika obučavanja" namijenjen je kadetima Oružanih snaga RH koji su svladali sveukupne obuke iz područja Temeljnih vojnih i mornarskih vještina, ali i kadetima iz savezničkih i partnerskih vojnih akademija. Tečaj je namijenjen obučavanju kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu, a polaznici tijekom tečaja trebaju svladati sadržaje iz programskih područja koja obuhvaćaju plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporabu suhih i izradu priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokove u vodu, osnove pomorske navigacije, prvu pomoć i spašavanje na moru, provedbu pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme.

Foto: HVU/ D. Volarić 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .