MY_LOGO

 

Predstavljanje Leksikona i Strategosa na HVU

Foto: HVU/ M. Sever
Foto: HVU/ M. Sever

Leksikon vojno-obrambenoga i sigurnosno-obavještajnog nazivlja i drugi broj znanstvenog časopisa Strategos predstavljeni su u srijedu, 13. prosinca 2017. godine na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Predstavljanju leksikona i časopisa nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Dragutin Repinc, predstavnik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Zrinko Petener,  pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ Antun Vujić, predstavnici sveučilišne i znanstvene zajednice, djelatnici HVU-a i polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić".

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Dragutin Repinc čestitao je pripadnicima HVU-a na postignućima koja se ostvaruju na Učilištu s naglaskom na provedbi projekta Leksikona koji će biti koristan za osoblje uključeno u izradu strateških dokumenta kao i ostaloj zainteresiranoj publici i budućim korisnicima te na izdavanju drugog broja Strategosa.

General Barić istaknuo je da su ove publikacije dio u nizu projekata koji su se realizirali na Hrvatskom vojnom učilištu tijekom godine. "Ove publikacije čine nas posebno ponosnima jer su obje izravna potpora razvoju znanstvenog polja vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeća. Također, obje publikacije u velikoj su mjeri realizirane u suradnji s partnerima i kolegama iz znanstvene i sveučilišne zajednice u zemlji i inozemstvu", rekao je general Barić.  

Leksikon vojno-obrambenoga i sigurnosno-obavještajnoga nazivlja još je u izradi, a prva faza njegove realizacije je završena. Identificirani su nazivi koji će biti obrađeni, provedena je obrada unutar ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH i započeta je leksikografska obrada u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža". Cilj je standardizirati nazive koji se koriste u području vojnih znanosti, nacionalne obrane, dijelom i nazive iz područja međunarodnih odnosa te organizacijskih znanosti koji se koriste u širem kontekstu nacionalne sigurnosti.

Znanstveni časopis Strategos kao projekt pokrenut je 2016. godine, a u ožujku 2017. godine izašao je prvi broj. Časopis je pokrenut pri Centru za obrambene i strateške studije "Janko Bobetko" HVU-a gdje je i uredništvo časopisa.

Foto: HVU/ M. Sever 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .