MY_LOGO

 

Polaznici Ratne škole na studijskom putovanju u Slavoniji

Foto: RŠ; ZOD; GOMBR-a; Grad Vukovar
Foto: RŠ; ZOD; GOMBR-a; Grad Vukovar

Polaznici 21. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u razdoblju od 23. i 24. listopada 2018. sudjelovali su na studijskom putovanju na području Istočne Slavonije na čelu s obnašateljom dužnosti načelnika Ratne škole brigadirom Jasenkom Krovinovićem.

U sklopu putovanja polaznici su posjetili Gardijsko oklopno-mehaniziranu brigadu u Vinkovcima, a nakon dobivene prezentacije zapalili su svijeću ispred spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr Sokolovi.

Središnja aktivnost odvijala se u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar kao okrugli stol u organizaciji Dekanata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". Na skupu su sudjelovali znanstvenici Instituta prof. dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Ivana Bendra i dr. sc. Mateo Žanić, predstavnik Hrvatskog društva logoraša gospodin Danijel Rehak te djelatnici HVU-a.

Tema rasprave vodila se o strategijskom aspektu Vukovarske bitke, odnosno njenoj ulozi u obrani i procesu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 1991. godine. Naglasak rasprave bio je posvećen geopolitičkim, geostrategijskim, demo-geografskim, vojnim i sigurnosnim aspektima značenja obrane Vukovara u kontekstu obrane Republike Hrvatske.

Tijekom studijskog putovanja u Vukovaru polaznici su posjetili memorijalna mjesta i to Muzej "Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.", Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen dom i masovnu grobnicu Ovčara te Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

Također, polaznike su primili i čelni ljudi grada Vukovara i grada Osijeka, a prijem, izlaganja i diskusije organizirale su i vodile  zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš. Polaznici su se tom prigodom upoznali s poviješću gradova, razvoju gospodarstva, sociološkim i kulturnim zbivanjima te aktualnim problematikama gradova.

Polaznici su u Osijeku već tradicionalno posjetili i Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske "Fran Krsto Frankopan" gdje ih je dočekao i pozdravio načelnik stožera ZOD-a brigadir Dražen Batrnek.

Studijska putovanja dio su redovite nastave koja se provodi u Ratnoj školi, gdje se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim  planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

Foto: RŠ; ZOD; GOMBR-a; Grad Vukovar 

 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .