MY_LOGO

 

Na HVU održan okrugli stol s polaznicima Ratne škole

Foto: HVU / M. Sever
Foto: HVU / M. Sever

Okrugli stol na temu "Suvremeni međunarodni odnosi" održan je u petak, 14. prosinca 2018. na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" (HVU). 

Organizator održavanja skupa bio je Dekanat HVU-a u sklopu predmeta "Međunarodni odnosi",  a kao predavači i panelisti sudjelovali su brigadna generalica Gordana Garašić, zamjenica direktora RACVIAC-a, dr. sc. Ljubo Jurčić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Marta Zorko, izvanredna profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Moderator okruglog stola bio je brigadir mr. sc. Boženko Đevoić, dekan HVU. Osim polaznika 21. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", na okruglom stolu su sudjelovali brigadir dr. sc. Marinko Lozančić s Katedre strategije i doktorski kandidat Nikola Novak sa Sveučilišta u Lisabonu. 

Na početku okruglog stola, panelisti su održali pojedinačne uvodne prezentacije o suvremenim vojnim, ekonomskim i političkim međunarodnim odnosima. Rasprava je pokrivala široki aspekt suvremenih međunarodnih odnosa te se razgovaralo o  trenutačnim stanjima i izazovima globalnih međunarodnih ili regionalnih organizacija (UN, NATO, EU, OESS, RACVIAC). Teme rasprave bile su i izazovi u međunarodnim odnosima izazvani globalizacijom, ponašanje država u međunarodnim odnosima, trendovi u odnosima među oružanim snagama ili u okviru vojnih saveza, kao i suvremeni trendovi u ekonomskim odnosima.

Po završetku okruglog stola, profesor Jurčić zahvalio se sudionicima na iznimno zanimljivim temama otvorenim u raspravi i zaključio kako je okrugli stol svima ponudio nova saznanja.

Na HVU održan okrugli stol s polaznicima Ratne škole

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .