MY_LOGO

 

Na HVU održan okrugli stol o banu Josipu Jelačiću

Foto: HVU / M. Sever
Foto: HVU / M. Sever

Okrugli stol na temu: "Ban Josip Jelačić – 160 godina od smrti" održan je u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" (HVU).

 

Organizator održavanja skupa bio je Dekanat HVU-a, a sudjelovali su  zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Željko Dadić, prodekani, čelnici ustrojstvenih jedinica i nastavnici na HVU, polaznici 21. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", te ugledni hrvatski povjesničari prof dr. sc. Anđelko Mijatović, prof dr. sc. Željko Holjevac, doc. dr. sc. Kristina Milković i umirovljeni bojnik Davor Oršanić.

Moderator okruglog stola bio je nastavnik vojne povijesti na HVU pukovnik Ante Samardžić.

Okrugli stol je organiziran povodom 160 godina od smrti bana Josip Jelačića, velikog bana, časnika, vojskovođe i hrvatskog preporoditelja koji je nastojao rezultate svojega rada ugraditi u intelektualne i materijalne temelje razvitka svoje domovine i svojega naroda.

Na okruglom stolu svoje izlaganje su imali prof. Željko Holjevac koji je govorio na temu "Hrvatska u 19. stoljeću: hrvatsko – mađarski odnosi u 19. stoljeću" dok je prof. Kristina Milković govorila o "Josipi Jelačiću 1830. – 1848. Plemić, časnik i preporoditelj". Prof. Anđelko Mijatović govorio je na temu "Hrvatski ban Josip Jelačić", a umirovljeni bojnik Davor Oršanić obradio je temu "Jelačićeve bitke".

Okrugli stol je završio raspravom sudionika i zaključnom riječi o jednom od najopjevanijih hrvatskih velikana u nacionalnoj povijesti po kojem ime nosi Ratna škola na HVU.

Foto: HVU / M. Sever 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .