MY_LOGO

 

Izaslanstvo Dočasničke škole Italije posjetilo HVU

Foto: HVU / sžn. D. Volarić
Foto: HVU / sžn. D. Volarić

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen primio je u srijedu, 12. lipnja 2019. izaslanstvo Dočasničke škole Oružanih snaga Talijanske Republike u kojem su bili bojnica Giulia Cornacchione i časnički namjesnik Stefano Scotto.

General Pađen zahvalio je izaslanstvu na posjetu i izrazio želju za ostvarenjem jačanja bilateralnih odnosa dviju zemalja s posebnim naglaskom na području vojnog obrazovanja.

U nastavku radnog posjeta, izaslanstvo se sastalo s čelnicima HVU-a u kojem su bili dekan brigadir Boženko Đevoić, prodekanica za studijske programe brigadirka Vesna Trut, prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika Oružanih snaga RH-a časnički namjesnik Michael Fanuko te prvi dočasnik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ časnički namjesnik Miroslav Raštegorac i voditelj Visoke dočasničke izobrazbe časnički namjesnik Denis Nikolaš.

Brigadir Boženko Đevoić prezentirao je talijanskoj strani sustav školovanja kao i sve oblike vojnih izobrazbi koje se provode na Učilištu te je prezentiran i hrvatski model slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika u Hrvatskoj vojsci koji se  provodi u  Dočasničkoj školi.

Izaslanstvo dočasničke škole Oružanih snaga talijanske Republike


Gosti su prezentirali talijanski sustav školovanja dočasnika koji traje tri godine, a osim učenja obuhvaća i usvajanje određenih vještina kao što je padobranstvo, borbeno plivanje, osnove iz borilačkih vještina samoobrane i dr., po završetku školovanja polaznici stječu čin i postavljenje na dužnost zapovjednika voda na kojem se nalaze najduže osam godina. Nakon toga, ukoliko žele ostati u vojnom sustavu i napredovati, nastavljaju školovanje i zauzimaju pozicije kao prvi dočasnici satnija ili stožerno osoblje u zapovjedništvima.

Kao zaključak radnog posjeta, predložen je uzvratni posjet Dočasničkoj školi Oružanih snaga Talijanske Republike kao i sudjelovanje talijanske Dočasničke škole na međunarodnom tečaju za najviše dočasničke dužnosti (International CSEL Course) kojeg provodi HVU te su predložene aktivnosti koje bi dovele do jačanja suradnje u vojnoj izobrazbi.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .