MY_LOGO

Časnička škola "Andrija Matijaš Pauk"

Časnička škola "Andrija Matijaš Pauk"  Hrvatskog vojnog učilišta "dr. Franjo Tuđman" obrazovna je ustanova u kojoj se školuju kadeti i kandidati za časnike za temeljne časničke dužnosti te časnici za niže stožerne, zapovjedne i funkcionalne dužnosti.
Časnička škola odgovorna je za provedbu programa "Kadet", takozvane nulte razine vojnog školovanja.

Program "Kadet" sustav je civilno-vojnog školovanja budućih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se provodi u suradnji s visokoškolskim i drugim civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj i kao takav primarni je oblik školovanja budućih časnika.

Temeljna časnička izobrazba (TČI) prva je razina izobrazbe časnika koja treba polaznike poučiti općim temeljnim vojnostručnim znanjima, sposobnostima i vještinama potrebnima za obnašanje prve časničke/zapovjedne dužnosti.

Napredna časnička izobrazba (NČI) druga je razina izobrazbe časnika koja treba osposobiti polaznike za obnašanje zapovjednih dužnosti razine satnije i nižih stožernih dužnosti.

Temeljna časnička izobrazba (TČI)

Temeljna časnička izobrazba definirana je kao prva razina izobrazbe časnika. Traje 1267 sati i sastoji se od općeg i specijalističkog dijela, tečaja za prvu časničku/zapovjednu dužnost, stažiranja i ostalih sadržaja. Polaznike se uči općim temeljnim vojnostručnim znanjima, sposobnostima i vještinama potrebnima za obnašanje prve časničke/zapovjedne dužnosti.

Za pristupanje temeljnoj časničkoj izobrazbi kandidati moraju prethodno imati:

  • završenu odgovarajuću civilnu izobrazbu
  • završenu temeljnu i specijalističku vojnu obuku.

Napredna časnička izobrazba (NČI)

Napredna časnička izobrazba (NČI) definirana je kao druga razina izobrazbe časnika i sastoji se od četiri modula: Opći dio, Specijalistički dio, Taktika i doktrina grane, Tečaj za zapovjednika satnije/ broda/bitnice/zrakoplovnog voda u ukupnom trajanju od 931 sata koja treba osposobiti polaznike za obnašanje zapovjednih dužnosti razine satnije i nižih stožernih dužnosti.

Polaznici stječu potrebna teorijska i praktična znanja za uspješno obnašanje dužnosti zapovjednika satnije ili ekvivalentne dužnosti u postrojbama – službama grana. Istodobno, polaznici se osposobljavaju za samostalno i skupno usavršavanje te primjenu stečenih znanja u planiranju, organizaciji i provedbi obuke u postrojbama roda – službi u grani.

Uvjet za naprednu časničku izobrazbu završena je temeljna časnička izobrazba odgovarajućeg roda/struke. 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .