MY_LOGO

Dolazak snaga cestovnim putem na vježbu Immediate Response 19

Foto: HV / V. Jovanovac
Foto: HV / V. Jovanovac

U sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19, danas je, 21. svibnja 2019. tijekom dana u Republiku Hrvatsku stiglo 286 pripadnika oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Tako je preko graničnog prijelaza Karasović stiglo šest motornih vozila i 22 pripadnika vojske Crne Gore, a preko graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo stiglo je 99 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa 17 motornih vozila HMMWV i tri teretna vozila. 

Vojska Sjeverne Makedonije, ukupno 30 pripadnika s 12 motornih vozila u Republiku Hrvatsku stiglo je preko graničnog  prijelaza Bajakovo, a preko graničnog prijelaza  Macelj stiglo je 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava Slovenske vojske.

Riječ je o snagama koje su stigle na vojni poligon "E. Kvaternik" kod Slunja, gdje će sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi Imediate Response 19, u sastavu multinacionalne bojne, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Hrvatske, Mađarske, Albanije, SAD-a, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve i Njemačke.


Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Jedan od osnovnih ciljeva vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Vježba se provodi od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu "E. Kvaternik" Slunj, u vojarni "Josip Jović" u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Foto: HV / V. Jovanovac 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .