MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

O vježbi

"Jackal Stone 2009" naziv je međunarodne vojne vježbe koja će se održati u Republici Hrvatskoj, na više lokacija od 10. do 27. rujna, a u kojoj će sudjelovati oko 1500 pripadnika oružanih snaga za specijalna djelovanja iz 10 zemalja i pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RH.

Vježba se održava u organizaciji Bojne za specijalna djelovanja Glavnog stožera OSRH-a i Europskog zapovjedništva za specijalne operacije OS SAD-a (Special Operations Command Europe - SOCEUR).
Zemlje partneri koje će sudjelovati na vježbi uključuju: Albaniju, Hrvatsku, Mađarsku, Litvu, Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Švedsku, Ukrajinu i SAD.

Glavni cilj vježbe je provjera interoperabilnosti i suradnje oružanih snaga navedenih zemalja a u svrhu međunarodne borbe protiv terorizma, te jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti.
Također ciljevi su uvježbavanje procedura pri talačkim situacijama, usavršavanje časnika za vezu te općenito podizanje razine sposobnosti planiranja i provedbe takvih aktivnosti.
Tijekom vježbe nisu planirana bojeva gađanja, te će na vježbi pripadnici nositi samo pješačko naoružanje a od drugih značajnijih sredstava koristiti će se primjerice helikopteri HRZ-a i PZO.

Na vježbi će sudjelovati postrojbe Bojne za specijalna djelovanja GS OS RH te Specijalna policija MUP-a, kao i srodne postrojbe iz drugih zemalja sudionica.
Direktor vježbe je Zamjenik načelnika GS OS RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik vježbe je general bojnik Frank J. Kisner (zapovjednik SOCEUR-a)  a njegov zamjenik s hrvatske strane je brigadni general Dražen Šćuri.

Posebnih troškova vježbe nema, dok troškove koji se odnose na smještaj, logistiku i prijevoz svaka zemlja sudionica podmiruje sama.

 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .