MY_LOGO

Program Dragovoljnog vojnog osposobljavanja

Program Dragovoljnog vojnog osposobljavanja, prije Dragovoljno služenje vojnog roka, provodi se u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008.godine, u skladu s Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju (NN 158/13) i Pravilnikom o izmjenama i dopuni Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju (NN 121/16).

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH, te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Ono je ujedno i jedan od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Kandidat može biti upućen na dragovoljno vojno osposobljavanje do posljednjeg dana kalendarske godine u kojoj navršava 30 godina života, ako ispunjava slijedeće uvjete:

  • da je punoljetni državljanin Republike Hrvatske,
  • da je zdravstveno sposoban za vojnu službu,
  • da se protiv njega ne vodi kazneni postupak,
  • da nije osuđivan na bezuvjetnu kaznu zatvora za bilo koje kažnjivo djelo u trajanju više od šest mjeseci,
  • da nije odslužio vojni rok u zemlji ili inozemstvu i
  • da nije podnio zahtjev za otpust ili odricanje od hrvatskog državljanstva.

Prijave za dragovoljno vojno osposobljavanje moguće su tijekom cijele godine podnošenjem zahtjeva u Područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Zdravstveni pregledi i psihološka ispitivanja provode se u Zavodu za zrakoplovnu medicinu u Zagrebu KB Dubrava i u Zavodu za pomorsku medicinu u Splitu.

Liječnik specijalist medicine rada donosi Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti svakog kandidata, a sve u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu (NN 127/10, NN 29/12, NN 31/12, NN 45/12).

Obuka (temeljna i specijalistička) traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašinci.

Po uspješnom završetku programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Primanje u djelatnu vojnu službu provodi se sukladno potrebama OS RH, kao i Godišnjem planu za prijam u OS RH, te nije izravno vezano uz program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, odnosno, navedenim programom i završetkom obuke ne stječe se automatski obveza OS RH za primanje  završenih ročnika u djelatnu vojnu službu.

Detaljne informacije o provedbi programa Dragovoljnog vojnog osposobljavanja mogu se dobiti u Područnom odjelima i odsjecima za poslove obrane prema mjestu prebivališta, Središnjici za upravljanje osobljem na br. tel: 01/3784-636, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , u Službi za poslove obrane MORH-a na br. tel 01/4567-893.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .