MY_LOGO

Plovni postroj Hrvatske ratne mornarice

Plovni postroj Hrvatske ratne mornarice sastoji se od četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. Na njima je angažirano 150 pripadnika HRM-a.

Ophodni brodovi HRM-a namijenjeni su za provedbu nadzora i zaštite prava i interesa Republike Hrvatske na moru te zadaće traganja i spašavanja na moru.

Raketne topovnjače HRM-a namijenjene su za:

  • topničko djelovanje po ciljevima u zraku, po manjim i slabije zaštićenim povr-šinskim brodovima te po ciljevima na kopnu
  • nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima od 200 do 15 000 tona
  • brzo polaganje minskih prepreka
  • ograničeno protupodmorničko djelovanje
  • provedbe operacija pomorskog presretanja na moru.

Protubrodski raketni sustav RBS-15B kojim su opremljene raketne topovnjače temeljna je sposobnost HRM-a za protubrodsko ratovanje. Raketa RBS-15B namijenjena je za uništava-nje brodova od 200 do 15 000 tona. Velikog je dometa i može letjeti iznad kopna. Visoke je vjerojatnosti pogotka, otporna na protivničko ometanje, a učinak je bojne glave razoran. Cjelokupni sustav ima vrlo brzu reakciju od trenutka uočavanja cilja do lansiranja rakete. Sustav RBS-15B u sastavu je HRM-a od 1991. godine. Provjera sposobnosti ovog sustava uspješno je provedena 1994. godine kada je provedeno lansiranje s dvije raketne topovnjače i u svibnju 2015. godine kada je lansiranje provedeno s raketne bitnice...

Plovnim postrojem će zapovijedati kapetan bojnog broda Damir Dojkić, zapovjednik Flotile HRM-a. Kapetan bojnog broda Dojkić pripadnik je Oružanih snaga i sudionik Domovinskog rata od 1991. godine.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .