MY_LOGO

Sveučilišni studijski programi na HVU

Ministarstvo obrane RH u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu u akademskoj godini 2014./2015. započelo je s projektom sveučilišnih studijskih programa, a integracijom civilno-vojnih programa započeta transformacija sustava vojnog školovanja.

Preddiplomski sveučilišni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) namijenjeni su obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Razvijeni su u suradnji OS RH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike nakon završetka ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OS RH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Općenito o programima

Riječ je o dva sveučilišna preddiplomska programa na kojima će se školovati stručno osoblje  za potrebe Oružanih snaga RH:

 • studij Vojnog vođenja i upravljanja,
 • studij Vojnog inženjerstva.

Nositelj oba studija je Sveučilište u Zagrebu, a u njihovoj izvedbi sudjeluje 11 fakulteta ovog Sveučilišta u suradnji s Hrvatskim vojnim učilištem "Dr. Franjo Tuđman". Organizacijsku i administrativnu potporu studija za Vojno vođenje i upravljanje daje Fakultet političkih znanosti, a studija Vojno inženjerstvo je Fakultet elektrotehnike i računarstva.  Od akademske godine 2018./19. organizacijsku i administrativnu potporu u cijelosti preuzima studentska referada na HVU. Vojni preddiplomski studiji traju osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova.

Upisna kvota za oba studijska programa svake se godine određuje u skladu s potrebama Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. U akademskoj godini 2018./19. upisna kvota za studij Vojnog inženjerstva je 70 kadeta (državljana RH), a za studij Vojnog vođenja i upravljanja 40 kadeta (državljana RH). Na oba studija moguć je upis i stranih državljana, sukladno prethodnim bilateralnim ugovorima.

Nakon završetka preddiplomskih vojnih studija studenti stječu akademski naziv sveučilišni prvostupnik vojnog vođenja i upravljanja, odnosno sveučilišni prvostupnik vojnog inženjerstva.

Osim akademskih sadržaja kadeti pohađaju i vojnu obuku koja se provodi kontinuirano tijekom akademske godine, kroz vojne kampove, vojno stručnu praksu i stažiranje.

Zašto se upisati?

Svi studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja:

 • smještaj,
 • prehranu,
 • literaturu,
 • vojnu kadetsku odoru,
 • sportsku opremu,
 • gradski prijevoz i
 • mjesečnu stipendiju.

Koji su uvjeti upisa?

Od kandidata koji se žele prijaviti na vojne studijske programe očekuju se visoki rezultati tijekom srednjoškolskog obrazovanja i na državnoj maturi.

Rang lista sastavlja se na temelju uspjeha u sva četiri razreda srednje škole (prosječna ocjena iz svih predmeta) i uspjeha na ispitima državne mature iz predmeta: matematika, hrvatski i engleski jezik. Kako se za upis na vojne studije vrednuje samo uspjeh na ispitu iz engleskog jezika, kao uvjet upisa svi kandidati na državnoj maturi moraju prijaviti ispit iz više razine engleskog jezika ili kao obavezni predmet ili kao izborni predmet.

Točni kriteriji upisa utvrđuju se za svaku akademsku godinu i pravovremeno obljavljuju na službenim web stranicama studija, u Natječaju Sveučilišta u Zagrebu, kao i na portalu Središnjeg prijavnog ureda: www.postani-student.hr

Uz navedeno, kandidati trebaju zadovoljiti i selekcijski postupak koji uključuje zdravstvene, psihofizičke i sigurnosne kriterije. Nakon upisa, a prije početka prvog semestra, kandidati imaju obvezu završiti temeljnu vojničku obuku u skolpu pripremnog vojnog kampa koji se organizira u kampusu Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Završetkom studija:

 • vojnog inženjerstva stječe se:
 • akademski naziv sveučilišnog prvostupnika vojnog inženjerstva,
 • čin poručnika roda pješaštvo, oklopništvo, topništvo, inženjerija, veza, NBKO, protuzračna obrana, motrenje i navođenje ili tehničke službe.
 • vojnog vođenja upravljanja stječe se:
 • akademski naziv sveučilišnog prvostupnika vojnog vođenja i upravljanja,
 • čin poručnika roda pješaštvo, vojna policija ili vojno obavještajnog roda.

Mladi poručnici u postrojbama preuzimaju prvu časničku dužnost zapovjednika voda.

U okviru profesionalnog razvoja, časnici se upućuju na slijedno više razine obrazovanja časnika i specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu, čijim završetkom zadovoljavaju uvjete za promicanje u viši čin i na višu zapovjednu dužnost.

Diplomski studij može se nastaviti ili po programu Intergranske zapovjedno stožerne razine obrazovanja koji nosi 60 ECTS bodova ili po jednom od diplomskih programa na sveučilištu, koji je najbliži području završenog preddiplomskog studija.

Završetkom diplomskog studija može se nastaviti poslijediplomski specijalistički doktorski studij na Ratnoj školi, kao najvišoj razini obrazovanja časnika ili na nekom od interdisciplinarnih poslijediplomskih doktorskih  studija na sveučilištu.

Letak: Vodič kroz studijske programe Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo

Letak: Postani vojni pilot

Letak: Vodič kroz sveučilišni studijski program Vojno pomorstvo

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .