MY_LOGO

Sveučilišni studijski programi na HVU

Ministarstvo obrane RH u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu u školskoj godini 2014./2015. započelo je s projektom sveučilišnih studijskih programa, te je integracijom civilno-vojnih programa započeta transformacija sustava vojnog školovanja.

Preddiplomski sveučilišni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) namijenjeni su obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Razvijeni su u suradnji OS RH i Sveučilištem u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike nakon završetka ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OS RH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Općenito o programima

Riječ je o dva sveučilišna studijska preddiplomska programa na kojima će se školovati stručni kadrovi za potrebe Oružanih snaga RH:

Nositelj studija za vojno vođenje i upravljanje je Fakultet političkih znanosti, a nositelj tehničkog dijela predmeta je Fakultet elektrotehnike i računarstva.    

Na svakom studijskom programu upisuje se između 40 i 50 studenata, ovisno i u skladu s potrebama Ministarstva obrane RH. Vojni preddiplomski studiji traju osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova.

Nakon završetka smjera vojnog vođenja i upravljanja, stječe se akademski naziv  prvostupnik vojnog vođenja i upravljanja, odnosno prvostupnik vojnog inženjerstva na tehničkom smjeru.    

Vojno obučni sadržaji provode se kroz vojne kampove, vojno stručnu praksu i stažiranje.

Zašto se upisati?

Svi studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja:

 • smještaj,
 • prehranu,
 • literaturu,
 • vojnu kadetsku odoru,
 • sportsku opremu,
 • gradski prijevoz i
 • mjesečnu stipendiju.

Koji su uvjeti upisa?

Od kandidata koji se žele prijaviti na vojne studijske programe očekuju se visoki rezultati tijekom srednjoškolskog obrazovanja i na državnoj maturi.

Rang lista sastavlja se na temelju uspjeha u trećem i četvrtom razredu srednje škole iz predmeta: matematika, hrvatski i engleski jezik i uspjeha na ispitima državne mature.

Uz navedeno, kandidati trebaju zadovoljiti i selekcijski postupak koji uključuje zdravstvene, psihofizičke i sigurnosne kriterije. Nakon upisa, a prije početka prvog semestra, kandidati imaju obvezu završiti temeljnu vojničku obuku.

Završetkom studija:

 • vojnog inženjerstva stječe se:
 • akademski naziv prvostupnika vojnog inženjerstva,
 • čin poručnika roda pješaštvo, oklopništvo, topništvo, inženjerija, veza, NBKO, protuzračna obrana, motrenje i navođenje ili tehničke službe.
 • vojnog vođenja upravljanja stječe se:
  • akademski naziv prvostupnika vojnog vođenja i upravljanja,
  • čin poručnika roda pješaštvo, vojna policija ili vojno obavještajnog roda.

Mladi poručnici u postrojbama preuzimaju prvu časničku dužnost zapovjednika voda.
U okviru profesionalnog razvoja, časnici se upućuju na slijedno više razine obrazovanja časnika i specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu, čijim završetkom zadovoljavaju uvjete za promicanje u viši čin i na višu zapovjednu dužnost.

Diplomski studij može se nastaviti ili po programu Intergranske zapovjedno stožerne razine obrazovanja koji nosi 60 ECTS bodova ili po jednom od diplomskih programa na sveučilištu, koji je najbliži području završenog preddiplomskog studija.

Završetkom diplomskog studija može se nastaviti poslijediplomski specijalistički doktorski studij na Ratnoj školi, kao najvišoj razini obrazovanja časnika ili na nekom od interdisciplinarnih poslijediplomskih doktorskih  studija na sveučilištu.

Opširnije

Letak: Vodič kroz studijske programe Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo

Letak: Postani vojni pilot

Letak: Kadeti

Letak: Dragovoljni ročnici

 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .