MY_LOGO

Uvod

Pričuvne postrojbe bile su jedan od temelja na kojem je izgrađena Hrvatska vojska u Domovinskom ratu.

Ustrojavanje pričuvne komponente Oružanih snaga dio je novog koncepta domovinske sigurnosti čija je glavna zadaća uvezivanja i sinkroniziranje svih sastavnica sustava.
Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

U 2017. godini završen je proces ustrojavanja šest pričuvnih pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH.

Sve pješačke pukovnije su popunjene 100% i svim pripadnicima priopćen je raspored.

U šest pukovnija ukupno je raspoređeno 12 912 vojnih obveznika od kojih su 66 pripadnika djelatne vojne osobe te 12846 pričuvnika.

Ustrojavanje označava niz aktivnosti - pozivanje na smotriranje (ažuriranje podataka u postojećim evidencijama) i odabir razvrstanih pričuvnika za popunu navedenih postrojbi, priopćavanje rasporeda u tim postrojbama, nakon čega slijede postrojavanja, obuka i osposobljavanje, a temeljem zahtjeva odnosno potreba Oružanih snaga RH.

Tijekom 2017. ustrojene su:

 1. pješačka pukovnija Zagreb
 2. pješačka pukovnija Osijek
 3. pješačka pukovnija Karlovac
 4. pješačka pukovnija Pula
 5. pješačka pukovnija Split
 6. pješačka pukovnija Dubrovnik

U 2018. godini proces je nastavljen provedbom obuka i osposobljavanja pripadnika pričuvnih pješačkih pukovnija, u cilju podizanja razine vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.
Isto tako, u 2018. godini u skladu s planovima, započelo je ustrojavanje i šest rodovskih postrojbi OS RH u koje je planirano rasporediti ukupno 5431 razvrstanog pričuvnika.
Započelo je ustrojavanje:

 • 2. topničko raketna pukovnija Đakovo,
 • 3. topničko raketna pukovnija Knin,
 • 2. pukovnija PZO Velika Gorica,
 • Logistička pukovnija Zagreb,
 • 2. bojna veze Velika Gorica
 • Inženjerijska bojna Karlovac

 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .