MY_LOGO

Protupožarna sezona 2014.

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne (PP) sezone temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2014. godini.

Sukladno smjernicama Vlade RH, protupožarna sezona 2014. traje od 24. lipnja do 30. rujna, a Oružane snage RH u spremnosti su od 1. siječnja do 31. svibnja.

Zadaća navedenih snaga je pružanje pomoći i potpore vatrogasnim postrojbama RH u gašenju šumskih požara i požara otvorenog prostora iz zraka i sa zemlje, prevoženje zrakom i morem, opskrba gasitelja vodom, te potraga i spašavanje.
Plan uporabe Oružanih snaga RH integrira djelovanje OS RH u cilju pravovremenih i kvalitetnih priprema i učinkovitog djelovanja tijekom ljetne požarne sezone, te utvrđuje način postupanja snaga pri gašenju šumskih požara.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske - HkoV, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane – HRZ i PZO i Hrvatske ratne mornarice - HRM) te Bojne za specijalna djelovanja (BSD) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage - PP NOS OS RH.

Sustav zapovijedanja i angažman Protupožarnih namjenski organiziranih snaga provodi se u vrijeme trajanja protupožarne sezone preko Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH (ZOS GS OS RH). Za PP sezonu 2014. u Divuljama je ustrojen Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u čijem je sastavu, uz djelatnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Ministarstva unutarnjih poslova, i koordinator HRZ i PZO-a za angažman zračnih snaga.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .