MY_LOGO

MORH web > Naslovnica :

Mapa weba

Prvi za Hrvatsku 13

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 13” provodi se od 14. do 18. svibnja 2013. godine na području vojarne „Drgomalj“ Delnice, grada Delnica i općine Lokve (lokvarskog jezera).

Na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OS RH u 2013. godini, uz pripadnike iz svih zapovjedništava i postrojbi OS RH, prvi puta sudjeluju i natjecatelji iz MUP-a RH, čime se broj natjecatelja ove godine povećao ukupno na 109 natjecatelja a, prvi puta na ovakvom natjecanju sudjeluje i jedna natjecateljica, pripadnica Bojne za specijalna djelovanja.

Prvog i drugog dana natjecanja provodi se kvalifikacijsko natjecanje u plivanju i gađanju iz jurišne puške VHS, a temeljem postignutih rezultata, natjecatelji će dobiti startni broj za sudjelovanje na završnom dijelu posljednjeg dana natjecanja, kada će nastojati u što kraćem vremenskom roku proći zadanu stazu.

Dužina staze koju će natjecatelji savladavati neprekidnim kretanjem iznosi više od 30 kilometara, kroz razne, izrazito zahtjevne konfiguracije terena. Kretanjem po stazi natjecatelji će na osam radnih točaka obavljati zadaće: sklapanje naoružanja, gađanje vježbovnom ručnom bombom, orijentacija na zemljovidu, prenošenje ranjenika te uspostava veze, svladavanje prepreka pomoću mreže u NKB uvjetima (zaštitna maska), svladavanje prepreka pomoću konopa, gađanje cilja protuoklopnim sredstvom (MILES) i gađanje cilja samokresom HS 2000 na udaljenosti od 15 metara.

Ovogodišnji nositelji organizacije natjecanja za najspremnijeg vojnika su Glavni stožer OS RH i Bojna za specijalna djelovanja. Zapovjednik natjecanja je pukovnik Dražen Ressler, voditelj natjecanja - natporučnik Damir Miljković, a koordinator natjecanja - časnički namjesnik Stanko Putica.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .