MY_LOGO

Bojna za specijalna djelovanja

Bojna za specijalna djelovanja je namjenska postrojba Oružanih snaga RH, osnovana je 2000. godine, a nastala je spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina i djelatnika 1. Hrvatskog gardijskog zdruga.

Danas je Bojna za specijalna djelovanja najelitnija i najobučenija postrojba OS RH, a pripadnici postrojbe obučeni su za operacije na kopnu, moru i zraku te u svim meteorološkim uvjetima i na svim terenima.

Pripadnici postrojbe razvijaju sposobnosti za odgovor na asimetrične prijetnje (terorizam, nedopuštena trgovina i krijumčarenje oružja za masovno uništenje, ljudi i droga), te sposobnosti za pružanje pomoći građanskomu društvu u slučaju prirodnih ili ekoloških nesreća, odnosno katastrofa.

Veliki dio aktivnosti BSD-a odnosi se i na pružanje stručne pomoći ostalim ustrojbenim cjelinama OS RH u obliku organizacije i provedbe raznih tečajeva i seminara koji se na razini OS RH provode kao tzv. posebni oblici obučavanja.

BSD obavlja sljedeći spektar zadaća:

  • provedba svih taktičkih radnji i postupaka iz funkcionalnog područja djelovanja na eventualnom, ratnim djelovanjem ugroženom ili privremeno zauzetom području RH;
  • izvođenje specijalnih operacija izvan teritorija RH u sklopu ili u koordinaciji sa savezničkim snagama (primjerice NATO ili UN);
  • sudjelovanje u domaćim i međunarodnim vojnim mirovnim misijama i operacijama potpore miru te ostalim neratnim operacijama.

Pod specijalnim operacijama smatramo operacije koje se provode u svrhu postizanja vojnih, političkih, ekonomskih ili informacijskih ciljeva, uporabom nekonvencionalnih vojnih metoda, u neprijateljskom, nedostupnom (zauzetom, okupiranom, zemljopisno i politički izoliranom), ili politički osjetljivom teritoriju u ratu ili sukobu, te u mirnodopskoj situaciji u sklopu međunarodnih organizacija.

Isto tako, postrojba se angažira i na zadaćama traganja i spašavanja, kako borbenog traganja i spašavanja za potrebe oružnih snaga tako i traganja i spašavanja u civilne svrhe.
Zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja je pukovnik Dražen Ressler.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .