MY_LOGO

MORH web > Naslovnica : Vijesti : Aktualne teme : morh : Aktualne teme

Mapa weba

Hrvatska vojska i Grad Vukovar, kao i hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za obranu ovog herojskog grada kojom čuvamo uspomenu na tužne, ali i ponosne dane 1991. godine i na naše temelje - pobjednički Domovinski rat, neraskidivo su povezani.

Dokaz poštovanja prema Vukovaru, gradu heroju i simbolu junaštva, koji je za slobodu Hrvatske podnio golemu žrtvu je vraćanje promocije polaznika vojnih škola HVU-a i Hrvatske vojske u Grad Vukovar.

Promocija vojnih škola HVU-a za potrebe OS RH održavala se od 2004. do 2011. godine u Vukovaru, nakon čega se nastavila održavati na HVU u Zagrebu da bi se 2017. godine ponovno vratila u Vukovar.  

Također, prošle godine uoči predstojeće 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, pobjednička Hrvatska vojska vraćena je u Grad Vukovar.

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske, u Vukovaru je u petak, 10. studenoga 2017. godine, svečano otvorena vojarna "204. brigade Hrvatske vojske", u kojoj je prvi put smještena postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o realizaciji projekta koji je ministar Krstičević obećao na sjednici Vlade RH održanoj 2016. godine u Vukovaru.

Novoizgrađena vojarna smještena je na prostoru od 10.000 km2, na kojem su četiri građevine s pratećim sadržajima. Putem javnog natječaja izabran je izvođač radova, koji je u roku od oko tri mjeseca izgradio novu vojarnu. U vojarni je smještena Inženjerijska satnija iz sastava Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH, koja je premještena iz Vinkovaca.

Foto: Grad Vukovar /M. Šlafhauzer 

Najbolji polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u školskoj godini 2017./2018.

26. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro"

 • poručnik bojnog broda Stipe Mornar


17. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe

 • poručnik Dražen Čarapar


21. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ – vojni piloti

 • poručnica Anamaria Ćurković


16. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe

 • stožerna narednica Lidija Lukša


38. naraštaj Napredne dočasničke izobrazbe

 • narednik Damir Sertić


53. naraštaj Temeljne dočasničke izobrazbe

 • skupnik Boris Andžaković


12. narašaj Izobrazbe za razvoj vođa

 • skupnik Igor Acketa


Najbolji instruktor u školskoj godini 2017./2018. – narednik Dean Čikvar

Dočasnička izobrazba

Dočasnička škola "Damir Tomljanović Gavran" ustrojstvena je jedinica Hrvatskog vojnog učilišta zadužena za školovanje dočasnika po modelu slijedno rastuće institucionalne izobrazbe te izradu i ažuriranje nastavnih planova i programa izobrazbi.

Cilj i zadaća Dočasnička škola "Damir Tomljanović Gavran" osposobiti je polaznike za višu ustrojbenu dužnost kroz četverorazinsku dočasničku izobrazbu:

I. razina izobrazbe dočasnika – Izobrazba za razvoj vođa
II. razina izobrazbe dočasnika – Temeljna dočasnička izobrazba
III. razina dočasničke izobrazbe – Napredna dočasnička izobrazba
IV. razina izobrazbe dočasnika – Visoka dočasnička izobrazba.

Dodatno se dočasnici osposobljavaju provedbom specijaliziranih tečajeva.

Visoka dočasnička izobrazba

Visoka dočasnička izobrazba najviša je razina dočasničke izobrazbe. Izobrazba je intergranska, odnosno u svom sadržaju ujedinjuje sve grane Oružanih snaga RH. Namijenjena je izobrazbi polaznika za najviše dočasničke dužnosti u OS RH, od dužnosti prvog dočasnika bojne, brigade, grana i GS OS RH, za rad u stožerima brigada, ustanovama, zapovjedništvima grana i upravama GS OS RH. Polaznici stječu znanja i sposobnosti za učinkovito funkcioniranje u združenom nacionalnom i multinacionalnom okružju.

U 16. naraštaju Visoke dočasniče izobrazbe izobrazbu je završilo 17 polaznika, od kojih:

 • 13 polaznika iz OS RH-a
 • četiri polaznika iz stranih OS (jedan polaznik iz BiH, jedan polaznik iz Kosova, jedan polaznik iz Republike Makedonije i jedan polaznik iz Republike Slovenije)


Od ukupnog broja polaznika 16. naraštaja Visoke dočasniče izobrazbe, jedna je žena.

Napredna dočasnička izobrazba

Napredna dočasnička izobrazba treća je razina dočasničke izobrazbe namijenjena za osposobljavanje dočasnika za više dočasničke dužnosti unutar grana OS RH. Izobrazba se sastoji od općeg i granskog djela. Opći dio zajednički je za sve polaznike gdje polaznici stječu znanja i vještine grana OS RH. Cilj izobrazbe je poučiti polaznike znanjima i vještinama potrebnima za rad na višim dočasničkim dužnostima kroz opće sadržaje upravljanja obukom, taktikom, geografsko-informacijskim sustavima, vođenja i tjelovježbe i posebnih znanja i vještina iz granskog dijela OS RH iz kojega dolaze polaznici.

U 38. naraštaju Naprednu dočasničku izobrazbu završilo je 46 polaznika, od kojih su četiri žene.

Temeljna dočasnička izobrazba

Temeljna dočasnička izobrazba druga je razina dočasničke izobrazbe namijenjena izobrazbi dočasnika za dužnost zapovjednika desetine/posade i ostalih dužnosti iste razine ustrojbenog čina te je sastavljena od općeg i rodovskog dijela.

Cilj izobrazbe je poučiti polaznike temeljnim i vojnostručnim znanjima i vještinama u rodu, odnosno službama te ih osposobiti za uspješno obnašanje dužnosti zapovjednika desetine/posade i drugih sličnih dužnosti istog ustrojbenog čina kroz opće sadržaje zapovijedanja desetinom/posadom, metodikom, vojnom topografijom, vođenjem, taktikom i tjelovježbom i posebnih znanja i vještina iz roda iz kojeg dolaze polaznici.

U 53. naraštaju Temeljnu dočasničku izobrazbu uspješno je završio ukupno 81 polaznik, od kojih je pet žena.    

Promocija polaznika 38. naraštaja Napredne i 53. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe održat će se u srijedu, 20. lipnja 2018., u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran" u Požegi.

Izobrazba za razvoj vođa

Izobrazba za razvoj vođa prva je razina izobrazbe dočasnika namijenjena djelatnim vojnim osobama na vojničkim dužnostima koja ima za zadaću osposobiti ih temeljnim znanjima i vještinama potrebnima za vođenje tima/skupine. Izobrazba je psihofizički iznimno zahtjevna i prolazi kroz nastavne sadržaje iz predmeta vojne službe, vođenja, vojne topografije, pješačkog oružja i taktike koja će osigurati uspješan prijelaz iz statusa vođeni u status vođa.

U 12. naraštaju Izobrazbe za razvoj vođa ukupno je završilo 99 dočasnika i dočasnica OS RH.

Promocija polaznika 12. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa održana je u petak, 15. lipnja 2018., u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran" u Požegi.

Časnička izobrazba

Časnička škola "Andrija Matijaš Pauk" HVU-a obrazovna je ustanova u kojoj se školuju kadeti i kandidati za časnike za temeljne časničke dužnosti te časnici za niže stožerne, zapovjedne i funkcionalne dužnosti.

Časnička škola odgovorna je za provedbu programa "Kadet", takozvane nulte razine vojnog školovanja.

Program "Kadet" sustav je civilno-vojnog školovanja budućih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se provodi u suradnji s visokoškolskim i drugim civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj i kao takav primarni je oblik školovanja budućih časnika.

Temeljna časnička izobrazba

Temeljna časnička izobrazba prva je razina izobrazbe časnika. Sastoji se od općeg i specijalističkog dijela, tečaja za prvu časničku/zapovjednu dužnost, stažiranja i ostalih sadržaja.

Polaznike se uči općim temeljnim vojnostručnim znanjima, sposobnostima i vještinama potrebnima za obnašanje prve časničke/zapovjedne dužnosti.

Za pristupanje temeljnoj časničkoj izobrazbi kandidati moraju prethodno imati završenu odgovarajuću civilnu izobrazbu. Nakon završetka izobrazbe dodjeljuje se prvi časnički čin.

U 17. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe izobrazbu je završilo ukupno 84 polaznika, od kojih je 21 žena, što čini 25% od njegovog ukupnog broja.

U 21. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe HRZ i PZO-a izobrazbu je završilo tri polaznika, od kojih je jedna žena.

Časnička izobrazba

Ratna škola "Ban Josip Jelačić" najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Uz pripadnike Oružanih snaga RH, u Ratnoj školi školuju se najviši dužnosnici drugih tijela državne uprave te inozemni vojni ili civilni dužnosnici.

Polaznici Škole moraju zadovoljiti visoke kriterije, uzimajući u obzir da je završena Ratna škola jedan od uvjeta za promaknuće u generalske činove.

U 20. naraštaju Ratne škole izobrazbu je završilo 17 polaznika, od kojih:

 • osam  polaznika iz OS RH-a,
 • jedan polaznik MUP-a
 • jedan polaznik iz DUZS-a
 • sedam stranih polaznika OS (jedan iz BiH, jedan iz Crne Gore, dva iz Republike Makedonije, jedan iz Savezne Republike Njemačka, jedan iz Republike Slovenije i jedan iz Republike Srbije)

Časnička izobrazba

Zapovjedno stožerna škola "Blago Zadro" školuje časnike za obnašanje intergranskih zapovjednih, stožernih i drugih funkcionalnih dužnosti na združenoj razini u nacionalnim i multinacionalnim zapovjedništvima, operacijama na bojištu, mirovnim operacijama te za potrebe drugih tijela obrambenog sustava na operativnoj i strategijskoj razini.

Težište u izobrazbi usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i provedbu operacija u zemlji te NATO/EU i UN vođenih operacija.

U 26. naraštaju Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" izobrazbu je završilo 32 polaznika, od kojih:

 • 22 polaznika iz OS RH-a
 • 10 polaznika iz stranih OS (sedam polaznika iz BiH, jedan polaznik iz Crne Gore i jedan iz Republike Makedonije)


Od ukupnog broja polaznika 25. naraštaja Zapovjedno-stožerna škola "Blago Zadro" jedna je žena.

Najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole koja nosi ime Blago Zadro, poručniku bojnog broda Stipi Mornaru na svečanoj promociji polaznika vojnih škola bit će dodijeljena plaketa Grada Vukovara i novčana nagrada u iznosu od 5.000,00 kn, koju će poručnik bojnog broda Mornar dodijeliti u humanitarne svrhe.

Aktualne teme

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .