MY_LOGO

MORH web > Naslovnica : Vijesti : Aktualne teme : morh : Aktualne teme

Mapa weba

Foto: MORH / J. Kopi
Srijeda, 26 Lipanj 2019, Vezane vijesti

U svečanom ozračju povodom obilježavanja Dana državnosti kao jednog od najvažnijih događaja u modernoj hrvatskoj povijesti u Vukovaru je u srijedu, 26. lipnja 2019. godine održana svečana promocija 134 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

FotoVideo više

Foto: HVU / sžn. D. Volarić
Utorak, 25 Lipanj 2019, Vezane vijesti

Prigodnim programom u Vukovaru u utorak, 25. lipnja 2019. Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) počelo je svečano obilježavanje završetka vojnih škola za potrebe Hrvatske vojske.

FotoVideo više

Ratna škola "Ban Josip Jelačić"

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Uz pripadnike Hrvatske vojske, u Ratnoj školi školuju se najviši dužnosnici drugih tijela državne uprave te inozemni vojni ili civilni dužnosnici. Polaznici Škole moraju zadovoljiti visoke kriterije, uzimajući u obzir da je završena Ratna škola jedan od uvjeta za promaknuće u generalske činove.

U 21. naraštaju Ratne škole izobrazbu je završilo 13 polaznika, od kojih:

  • osam polaznika Hrvatske vojske
  • jedan polaznik MUP-a
  • četiri strana polaznika OS (dva iz BiH, jedan iz Crne Gore i jedan iz Republike Sjeverne Makedonije)

Od ukupnog broja polaznika 21. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić“ jedna je žena.

Zapovjedno-stožerna škola "Blago Zadro"

Zapovjedno stožerna škola „Blago Zadro“ školuje časnike za obnašanje intergranskih zapovjednih, stožernih i drugih funkcionalnih dužnosti na združenoj razini u nacionalnim i multinacionalnim zapovjedništvima, operacijama na bojištu, mirovnim operacijama te za potrebe drugih tijela obrambenog sustava na operativnoj i strategijskoj razini.

Težište u izobrazbi usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i provedbu operacija u zemlji te NATO/EU i UN vođenih operacija.

U 27. naraštaju Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" izobrazbu je završilo 40 polaznika, od kojih:

  • 30 polaznika Hrvatske vojske
  • 10 polaznika iz stranih OS (sedam polaznika iz BiH, jedan polaznik iz Crne Gore te po jedan polaznik iz Kosova i Republike Sjeverne Makedonije)

Od ukupnog broja polaznika 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" šest je žena. Najboljim polaznikom proglašen je bojnik Ivan Grgić.

Časnička škola "Andrija Matijaš Pauk"

Časnička škola "Andrija Matijaš Pauk" HVU-a obrazovna je ustanova u kojoj se školuju kadeti i kandidati za časnike za temeljne časničke dužnosti te časnici za niže stožerne, zapovjedne i funkcionalne dužnosti.

Časnička škola odgovorna je za provedbu programa "Kadet", takozvane nulte razine vojnog školovanja. Program "Kadet" sustav je civilno-vojnog školovanja budućih časnika Hrvatske vojske koji se provodi u suradnji s visokoškolskim i drugim civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj i kao takav primarni je oblik školovanja budućih časnika.

Temeljna časnička izobrazba

Temeljna časnička izobrazba prva je razina izobrazbe časnika. Sastoji se od općeg i specijalističkog dijela, tečaja za prvu časničku/zapovjednu dužnost, stažiranja i ostalih sadržaja.

Polaznike se uči općim temeljnim vojnostručnim znanjima, sposobnostima i vještinama potrebnima za obnašanje prve časničke/zapovjedne dužnosti. Za pristupanje temeljnoj časničkoj izobrazbi kandidati moraju prethodno imati završenu odgovarajuću civilnu izobrazbu. Nakon završetka izobrazbe dodjeljuje se prvi časnički čin.

U 18. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe izobrazbu je završilo ukupno 58 polaznika, od kojih je 12 žena. Najbolji polaznik je poručnik Igor Nagy.

U 22. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe HRZ – vojni piloti izobrazbu je završilo pet polaznika. Najboljim polaznikom proglašen je poručnik Luka Hrga.

Dočasnička škola "Damir Tomljanović Gavran"

Dočasnička škola "Damir Tomljanović Gavran" ustrojstvena je jedinica Hrvatskog vojnog učilišta zadužena za školovanje dočasnika po modelu slijedno rastuće institucionalne izobrazbe te izradu i ažuriranje nastavnih planova i programa izobrazbi.

Cilj i zadaća Dočasničke škole "Damir Tomljanović Gavran" osposobiti je polaznike za višu ustrojbenu dužnost kroz četverorazinsku dočasničku izobrazbu:

I. razina izobrazbe dočasnika – Izobrazba za razvoj vođa
II. razina izobrazbe dočasnika – Temeljna dočasnička izobrazba
III. razina dočasničke izobrazbe – Napredna dočasnička izobrazba
IV. razina izobrazbe dočasnika – Visoka dočasnička izobrazba.

Dodatno se dočasnici osposobljavaju provedbom specijaliziranih tečajeva.

Visoka dočasnička izobrazba

Visoka dočasnička izobrazba najviša je razina dočasničke izobrazbe. Izobrazba je intergranska, odnosno u svom sadržaju ujedinjuje sve grane Hrvatske vojske. Namijenjena je izobrazbi polaznika za najviše dočasničke dužnosti u HV-u, od dužnosti prvog dočasnika bojne, brigade, grana i GS OS RH, za rad u stožerima brigada, ustanovama, zapovjedništvima grana i upravama GS OS RH. Polaznici stječu znanja i sposobnosti za učinkovito funkcioniranje u združenom nacionalnom i multinacionalnom okružju.

U 17. naraštaju Visoke dočasniče izobrazbe izobrazbu je završilo 18 polaznika, od kojih:

  • 13 polaznika Hrvatske vojske
  • pet polaznika iz stranih OS (jedan polaznik iz BiH, jedan polaznik iz Crne Gore, jedan iz Kosova, jedan polaznik iz Republike Sjeverne Makedonije i jedan polaznik iz Republike Slovenije)

Od ukupnog broja polaznika 17. naraštaja Visoke dočasniče izobrazbe, jedna je žena. Najboljim polaznikom proglašen je stožerni časnik Mario Colić.

Promocija 17. naraštaja Visoke dočasniče izobrazbe održat će se 26. lipnja 2019. u Vukovaru.

Napredna dočasnička izobrazba

Napredna dočasnička izobrazba treća je razina dočasničke izobrazbe namijenjena za osposobljavanje dočasnika za više dočasničke dužnosti unutar grana Hrvatske vojske. Izobrazba se sastoji od općeg i granskog djela. Opći dio zajednički je za sve polaznike gdje polaznici stječu znanja i vještine grana HV-a. Cilj izobrazbe je poučiti polaznike znanjima i vještinama potrebnima za rad na višim dočasničkim dužnostima kroz opće sadržaje upravljanja obukom, taktikom, geografsko-informacijskim sustavima, vođenja i tjelovježbe i posebnih znanja i vještina iz granskog dijela HV-a iz kojega dolaze polaznici.

Promocija polaznika 39. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe održana je  14. lipnja 2019. u Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran“ u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi.

U 39. naraštaju Naprednu dočasničku izobrazbu završilo je 57 polaznika, od kojih je jedan polaznik pripadnik Oružanih snaga BiH i jedan polaznik pripadnik Vojske Republike Sjeverne Makedonije.

Temeljna dočasnička izobrazba

Temeljna dočasnička izobrazba druga je razina dočasničke izobrazbe namijenjena izobrazbi dočasnika za dužnost zapovjednika desetine/posade i ostalih dužnosti iste razine ustrojbenog čina te je sastavljena od općeg i rodovskog dijela.

Cilj izobrazbe je poučiti polaznike temeljnim i vojnostručnim znanjima i vještinama u rodu, odnosno službama te ih osposobiti za uspješno obnašanje dužnosti zapovjednika desetine/posade i drugih sličnih dužnosti istog ustrojbenog čina kroz opće sadržaje zapovijedanja desetinom/posadom, metodikom, vojnom topografijom, vođenjem, taktikom i tjelovježbom i posebnih znanja i vještina iz roda iz kojeg dolaze polaznici.

U 55. naraštaju Temeljnu dočasničku izobrazbu uspješno je završio ukupno 93 polaznik, od kojih su tri polaznika pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.   

Promocija polaznika 55. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe održana je 1. ožujka 2019. u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran" u Požegi. Najboljim polaznikom proglašen je desetnik Marko Vučić iz Topničko raketne pukovnije.

Izobrazba za razvoj vođa

Izobrazba za razvoj vođa prva je razina izobrazbe dočasnika namijenjena djelatnim vojnim osobama na vojničkim dužnostima koja ima za zadaću osposobiti ih temeljnim znanjima i vještinama potrebnima za vođenje tima/skupine. Izobrazba je psihofizički iznimno zahtjevna i prolazi kroz nastavne sadržaje iz predmeta vojne službe, vođenja, vojne topografije, pješačkog oružja i taktike koja će osigurati uspješan prijelaz iz statusa vođeni u status vođa.

U 15. naraštaju Izobrazbe za razvoj vođa ukupno je završilo 89 dočasnika i dočasnica Hrvatske vojske.

Promocija polaznika 15. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa održana je u petak, 7. lipnja 2019. u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran" u Požegi. Najboljim polaznikom naraštaja proglašen je skupnik Ivan Juraj Radanović iz Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a.

 

 

Najbolji polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u školskoj godini 2018./2019.

više

Promocija polaznika vojnih škola HV-a Vukovar 2019.
Svečana promocija
Preliminarni program
Hrvatska vojska i Grad Vukovar
HVU "Dr. Franjo Tuđman"
Vojne škole
Najbolji polaznici
Vezane vijesti
Fotogalerija
Video

Hrvatsko vojno učilište (HVU) „Dr. Franjo Tuđman“ je visokoobrazovna vojna ustanova Hrvatske vojske čija je primarna uloga školovanjem pripremiti i osposobiti časnike, dočasnike i državne službenike za provedbu zadaća u HV-u.

više

Hrvatska vojska i Grad Vukovar, kao i hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za obranu ovog herojskog grada kojom čuvamo uspomenu na tužne, ali i ponosne dane 1991. godine i na naše temelje - pobjednički Domovinski rat, neraskidivo su povezani.

više

Aktualne teme

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .