MY_LOGO

Ministar obrane Damir Krstičević u službenom posjetu SAD-u

Foto: MORH/ J. Kopi
Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević primio je  u ponedjeljak, 10. srpnja 2017. godine u radni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država Julietu Valls Noyes i američkog vojnog izaslanika u RH brigadira Roberta Mathersa, prilikom kojeg se razgovaralo o planiranom službenom posjetu ministra obrane Sjedinjenim Američkim Državama od 11. do 15. srpnja 2017. godine.

Ministar Krstičević  i američka veleposlanica Noyes izrazili su obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane te naglasili važnost predstojećeg posjeta ministra Krstičevića SAD-u.

Ministar Krstičević će se u Washingtonu susresti s ministrom obrane SAD-a Jamesom Mattisom i drugim visokim dužnosnicima te predstavnicima hrvatske dijaspore. Planiran je i posjet tvrtki Lockheed Martin, gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju. U Norfolku, ministra Krstičevića i izaslanstvo primit će zapovjednik NATO Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general Denis Mercier.

Ministar Krstičević će s američkim izaslanstvom u SAD-u razgovarati o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe te produbljivanju bilateralne obrambene suradnje, kao i o nastavku američke potpore i pomoći u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti.

Navedeni posjet SAD-u i Pentagonu predstavlja potvrdu izvrsne suradnje dva strateška saveznika i partnera sa zajedničkim interesima, koji dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u  koaliciji u borbi protiv terorizma. RH kao i drugi saveznici stavlja svoju infrastrukturu na raspolaganje, za potrebe međunarodnih napora u borbi protiv terorizma. Takve aktivnosti provode se sinkronizirano kao i s drugim članicama koalicije i u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima između RH i SAD-a.  Suradnja RH i SAD-a i na ovom području potvrđuje izvrsne odnose i međusobno povjerenje između dva saveznika i doprinosi održavanju tih odnosa.

Republika Hrvatska iznimno cijeni pomoć koju su SAD pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije i operacije te kroz ostale oblike obrambene suradnje. Američka potpora ključna je za razvoj hrvatskih obrambenih  sposobnosti i kroz navedene donacije i druge oblike, ona iznosi oko 500 milijuna američkih dolara.

Isto tako, RH i SAD posvećene su brizi za branitelje i njihove obitelji. Stoga, Republika Hrvatska pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa.

Foto: MORH/ J. Kopi 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .