MY_LOGO

Ministar Kotromanović i general Lovrić u posjetu Grčkoj

Foto: MORH/ A. Bulić
Foto: MORH/ A. Bulić

Ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, sa suradnicima, predstavnicima Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog vojnog učilišta, posjetili su danas, 26. rujna 2014. Obučno središte topništva Oružanih snaga Helenske Republike.

U sklopu posjeta, Hrvatska delegacija vidjela je mogućnosti simulatora za obuku topničkih posada grčkih Oružanih snaga te je prisustvovala vojnoj vježbi s bojevim gađanjem haubica PzH 2000.

Ministar Kotromanović tom je prilikom izjavio da je hrvatska delegacija došla u Grčku vidjeti sve mogućnosti haubica PzH 2000, od njihovog skladištenja do same provedbe obuke, te je istaknuo kako mu je iznimno drago što ćemo je uskoro uvesti i u Oružane snage RH i tako dobiti nove sposobnosti, s obzirom da je „haubica najmoćnije topničko oružje koje su OS RH ikada imale.“ „Posjetili smo ovu postrojbu zbog grčkog višegodišnjeg iskustva u upotrebi ovih najmoćnijih haubica u svijetu“ zaključio je ministar Kotromanović.


General Lovrić složio se da je riječ o „najboljem i najmoćnijem topničkom oružju u svijetu“, te je također izrazio zadovoljstvo što će se ove haubice uvesti u Oružane snage RH. „Želja nam je bila vidjeti iskustvo jedne od zemalja koje već imaju ovakvo oružje, koju opremu imaju i kako ih koriste“. S obzirom da Grčka ima iskustva i u obuci drugih država, primjerice Oružanih snaga Države Katar, general Lovrić na kraju je ocijenio ovaj posjet vrlo uspješnim jer je delegacija OS RH imala priliku vidjeti konkretna grčka iskustva u korištenju haubica, od obuke osoblja pa sve do provedbe vježbe na samom poligonu.

Inače, Grčka vojska u svom sastavu ima 24 ovakve haubice PzH 2000.

Foto: MORH/ A. Bulić 

 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .