MY_LOGO

Potpisan Sporazum o nabavi njemačkih haubica PzH 2000

Foto: MORH/ T. Brandt
Foto: MORH/ T. Brandt

Pomoćnik ministra obrane RH za materijalne resurse Viktor Koprivnjak i izvršni direktor Saveznog ureda Ministarstva obrane za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Savezne Republike Njemačke Helmut Richter potpisali su danas, 5. prosinca 2014. godine u Ministarstvu obrane RH, Sporazum o nabavi njemačkih haubica PzH 2000.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ministar obrane RH Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, njemački vojni izaslanik pukovnik Joerg Rauber i njemački veleposlanik u RH Hans Peter Annen.

Potpisivanjem ovog Sporazuma osigurat će se nabava 12 operativnih haubica PzH 2000 za potrebe opremanja Oružanih snaga RH. Nabavom haubica PzH 2000 zadovoljit će se potrebe Oružanih snaga RH za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem s mogućnošću pružanja indirektne vatrene potpore i uporabe precizno vođenog streljiva, te će se ispuniti i jedan od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a.

Riječ je o haubicama koje su postale višak u njemačkim Oružanim snagama zbog reorganizacije i smanjenja broja topničkih postrojbi.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je kako je Savezna Republika Njemačka dugogodišnji strateški partner s kojim hrvatsko Ministarstvo obrane ima dobru suradnju. "Ovo je za nas uspješan tjedan u kojem smo potpisali ugovor o gradnji pet obalnih ophodnih brodova, te Sporazum o nabavi haubica PzH 2000. Dobit ćemo najmoćnije topničko naoružanje koje će znatno podići razinu vojnih sposobnosti OS RH", rekao je ministar Kotromanović te dodao da je to rezultat pametne politike i štednje u Ministarstvu obrane. Također, ministar Kotromanović je najavio da je u sklopu modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH, Ministarstvo obrane u ovoj godini planiralo nabavu dva njemačka broda minolovca i kamione, a u idućoj nabavu helikoptera iz SAD-a.

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak rekao je kako će se tijekom 2015. godine Oružanim snagama RH isporučiti 6 operativnih haubica PzH2000, a preostalih 6 haubica isporučit će se do kraja 2016. godine. "Za realizaciju cjelokupnog projekta opremanja Oružanih snaga RH sa samohodnim haubicama planiran je iznos od 41 milijuna eura (s PDV-om), koji uz 12 milijuna eura za nabavu haubica PzH2000 iz ovog Sporazuma, uključuje i sve ostale troškove prilagodbe haubica za uporabu u OS RH, kao što je obuka pripadnika OS RH, radovi servisa, opremanje, modernizacija novog softvera (sustav za upravljanje paljbom i operativni centar), bojanje i izmjena natpisa i sl.", zaključio je pomoćnik ministra Koprivnjak.

"Riječ o najnaprednijim i najboljim haubicama koje zadovoljavaju sve zahtjeve suvremenih topničkih sustava. Ovaj Sporazum je značajan za ispunjavanje ciljeva sposobnosti Oružanih snaga, a nabavom haubica PzH 2000 Oružane snage će postići modernizaciju Hrvatske kopnene vojske, dostići sposobnosti koje su planirane Dugoročnim planom razvoja, te će se pokazati da su Oružane snage RH najnaprednija i najsposobnija vojska u regiji", rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić.

Izvršni direktor Saveznog ureda za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke Helmut Richter također je izrazio zadovoljstvo suradnjom dviju Vlada, Savezne Republike Njemačke i Hrvatske, kao i potpisanim Sporazumom.

Haubica PZH2000 je samovozno topničko oružje velike vatrene moći, trenutno najmodernije te vrste u svijetu. Top haubice imaju kalibar od 155 mm i duljinu cijevi od 52 kalibra te veliku mobilnost sustava i mogućnost ostvarivanja simultanog udara s 5 projektila u manje u 2 sekunde.

Prije predaje u Oružane snaga RH, na haubicama će biti izvršeni svi potrebni servisi te prilagodba za uporabu u OS RH, koja uključuje ugradnju komunikacijske opreme, ugradnju najnovije inačice sustava za upravljanje paljbom, bojanje, izmjena natpisa i sl.

Opremanje i uvođenje haubica PzH 2000 u operativnu uporabu, prema Nacrtu prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH 2015-2024. planirano je do 2019. godine.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .