MY_LOGO

Predstavljene haubice PzH 2000

Foto: MORH/ J. Kopi
Foto: MORH/ J. Kopi

Haubice PzH 2000, koje će biti dio motorizirano-mehanizirano - oklopnog postroja na svečanom mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza 2015., predstavljene su danas, 29. srpnja 2015., u Remontnom zavodu Oružanih snaga RH na Jankomiru.

Tom prilikom zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Tomislav Pavičić, u čijem će se sastavu organizacijski nalaziti haubice, predstavio je PzH 2000. "S osobitim zadovoljstvom mogu reći da smo u potpunosti savladali uporabu ovog sredstva, obučili prve posade i spremni smo, nakon što potpišemo ugovor s proizvođačem o prilagodbi za hrvatske uvjete te popunjavanju sa sustavom za upravljanje vatrom i uređajima veze, haubice u skorom vremenu prihvatiti u operativnu uporabu u OS RH", naglasio je brigadir Pavičić.

"Njihovim ulaskom u operativnu uporabu može se slobodno reći da ćemo biti na razini najbolje opremljenih topničkih postrojbi u NATO savezu, a time i u cijelom svijetu. Haubica PzH 2000 je u ovom trenutku najnaprednije topničko oružje koje se koristi. Domet haubice ovisi o streljivu, a s klasičnim streljivom bez plinskog generatora i raketnog pogona on iznosi 30 kilometara. S plinskim generatorom i raketnim pogonom do 40 kilometara, a u međuvremenu razvijeni su i projektili koji imaju karakteristike raketnog projektila i s njima se ostvaruju dometi do 80 kilometara" istaknuo je brigadir Pavičić.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić izjavio je kako je hrvatska vojska sretna i ponosna što se oprema ovim haubicama. "Mi ćemo težiti da ove haubice budu dio doktrine kopnene vojske i Oružanih snaga RH, ali i doktrine uporabe topništva, gdje ćemo težiti tzv. doktrini integrirane bitke. U toj doktrini želja nam je uvezivati sve senzore u jedinstveni sustav upravljanja paljbom i zbog toga vršimo modernizaciju. Nadam se da će krajem 2016., početkom 2017. ove haubice  biti u potpunoj operativnoj uporabi u OSRH", kazao je general Lovrić.
 
Haubica PzH 2000 samohodno je topničko oružje velike vatrene moći, trenutačno najmodernije te vrste u svijetu. Top haubice ima kalibar od 155 mm i duljinu cijevi od 52 kalibra te veliku mobilnost sustava i mogućnost ostvarivanja simultanog udara s pet projektila u manje od dvije sekunde. Ova haubica zadovoljava sve zahtjeve suvremenih topničkih sustava i trenutačno se nalazi u sastavu oružanih snaga četiriju članica NATO-a: Njemačke, Italije, Nizozemske i Grčke. Pouzdanost i efikasnost sustava potvrđena je i u stvarnim uvjetima u operaciji ISAF u Afganistanu.

Tijekom 2015. godine Oružanim snagama RH planira se da će biti isporučeno šest operativnih haubica PzH 2000, a preostalih šest do kraja 2016. godine.

Haubice će biti prikazane na svečanom mimohodu, koji se održava povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Zagrebu, u utorak, 4. kolovoza s početkom u 18,00 sati.

Foto: MORH/ J. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .