MY_LOGO

U Požegi prisegnuo 17. naraštaj dragovoljnih ročnika

Foto: OSRH/ S. Brigljević
Foto: OSRH/ S. Brigljević

U vojarni, "123. brigade HV-a" u Požegi, danas na Dan državnosti, 25. lipnja 2016., svečanu prisegu položio je 17. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U nazočnosti rodbine i prijatelja svečano je prisegnulo ukupno 485 ročnika, od kojih je i 50 ročnica.

Svečanoj prisezi nazočili su i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra obrane RH Zoran Piličić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a brigadni general Blaž Beretin, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj o. Jakov Mamić te drugi visoki uzvanici i gosti. Svečanost je uveličala povijesna postrojba „Trenkovi panduri“ iz Požege.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi, izaslanik ministra obrane, pomoćnik Zoran Piličić naglasio je kako 17. naraštaj ročnika svoje prve vojničke korake započinje u godini kada naše Oružane snage obilježavaju dvedeset i petu obljetnicu, čime ulaze u stroj Hrvatske vojske koja je u svojoj povijesti ispunila sve svoje domovinske zadaće i svojoj Domovini osigurala mir, slobodu i stabilnost. Zaželio je ročnicima da ih u vojničkom životu vode ista načela koja su omogućila stvaranje jedine Hrvatske, a to su zajedništvo, usmjerenost na svladavanje svih prepreka, domoljublje i pobjednički duh te izrazio vjeru da će oni svojom mladošću i znanjem dati novi impuls, novi prilog daljnjem jačanju obrambenog sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U svom obraćanju zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je važnost Oružanih snaga čija je uloga da u globaliziranom svijetu punom kriza i izazova budu spremne i sposobne zaštiti hrvatske nacionalne interese i zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu. „Članstvo Republike Hrvatske u NATO i Europskoj uniji znače dodatna sigurnosna jamstva, ali i obvezu dostizanja i razvoja standarda kojima podižemo vlastite obrambene sposobnosti“ istaknuo je general Matanović, izrazivši optimizam zbog interesa mladih, obrazovanih i prespektivnih ljudi da uđu u obrambeni sustav jer su oni, naglasio je, budućnost naših Oružanih snaga. Pri tom je istaknuo da od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja, od 2008. godine stalno raste broj mladića i djevojaka koji završavaju temeljnu vojnu obuku, a do današnjeg naraštaja obuku je završilo gotovo 5.700 ročnika, od kojih je velik broj primljen u profesionalni sastav Oružanih snaga RH.

Osmotjedna obuka 17. naraštaja ročnika započela je 10. lipnja 2016. u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Nakon prisege, obuku nastavljaju u terenskim uvjetima na vojnom poligonu „Gašinci“. Tijekom pet tjedana bit će obučavani kroz programska područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, preživljavanja i zaštite na bojištu, a potom će se organizirati i natjecanje za najboljeg ročnika.

Temeljna vojna obuka završava 4. kolovoza 2016. u Požegi završnim ocjenjivanjem provedene obuke.   

Foto: OSRH/ S. Brigljević 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .