MY_LOGO

U sklopu vježbe "HARPUN 16" provedeno gađanje raketom RBS

Foto: MORH/ T. Brandt
Foto: MORH/ T. Brandt

U akvatoriju Dugog otoka i Žirja  danas, 19. listopada 2016. u sklopu vojne vježbe "HARPUN 16", provedeno je raketno gađanje protubrodskom raketom RBS 15, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 "Dubrovnik" te topničko gađanje površinskog cilja i ciljeva u zraku s još dvije raketne topovnjače, RTOP 41 "Vukovar" i RTOP 21 "Šibenik".

Današnjoj aktivnosti prisustvovali su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul te vojni izaslanici akreditirani u RH.

Vojna vježba „HARPUN 16“ održava se od 16. do 23. listopada 2016. i glavni je obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini te jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti. Vježba se provodi s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu. 

Čestitke na uspješnoj provedbi vježbe svim sudionicima uputio je zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović naglasivši kako je riječ o intergranskoj vježbi čiji je nositelj HRM, a cilj joj je bio uvježbavanje svih sastavnica sudionika vježbe. "Ostvareni su svi zadani ciljevi u ovoj vježbi. Kao nositelj vježbe, Hrvatska ratna mornarica je uspjela kvalitetno iskoordinirati sve sudionike vježbe. Vidjeli smo danas najzanimljiviji dio vježbe, raketno-topničko gađanje ciljeva na moru i u zraku, a gađanjem s raketom RBS 15 potvrdili smo da imamo sposobnosti djelovanja sa svih platformi HRM-a i nosača RBS-a. To je veliki iskorak u sposobnostima hrvatskih Oružanih snaga."

Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović čestitavši svim sudionicima vježbe. "HRM je još jednom prezentirala svoje sposobnosti, a gađanjem s raketne topovnjače 42 "Dubrovnik" pokazali smo da svi nositelji ovog naoružanja u HRM-u mogu uspješno odraditi ovu zadaću. Raketno gađanje i uspješno pogođen cilj, te zatim i topničko djelovanje po površinskim i ciljevima u zraku, dokazuju da je hrvatski mornar osposobljen i da zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju".

Direktor vježbe kapetan bojnog broda Milan Blažević naglasio je kako su rezultati provedenih gađanja maksimalno uspješni. Vježba se, napomenuo je, nastavlja i iduća tri dana na poligonu Žirje i području vojnog kompleksa Zečevo, gdje će se provoditi treća, završna, faza vježbe. Istaknuo je kako će se kontinuitet provođenja ove vježbe nastaviti i u idućoj godini, a s obzirom da je vježba otvorena za NATO snage, najavio je mogućnost i njezinog međunarodnog karaktera.

U vježbi HARPUN 16 u združenom djelovanju sa snagama HRM-a, koje su uključivale trinaest brodova i dvije raketne bitnice iz sastava Flotile HRM-a te sedam brodova Obalne straže RH, sudjeluju i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Zapovjedništvo za specijalne snage, Središnjica za obavještajno djelovanje, Središnjica komunikacijsko-informacijskih sustava, motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja, snage Gmtbr HKoV-a. Sudjelujuće snage u vježbi se uvježbavaju u planiranju i provedbi pomorsko-desantnih operacija s težištem na zapovijedanju i rukovođenju združenih operacija te sinergiji uporabe svih borbenih elemenata. Uz raketno i topničko gađanje na površinski cilj, vježba HARPUN 16 obuhvaća i gađanje zračnog cilja brodskim topništvom, a zapovjedništvo vježbe i svi ostali sudionici uvježbavaju taktike, tehnike i procedure u područjima pomorskog desanta, zračne i topničke potpore, specijalnih operacija, elektronskog ratovanja, komunikacija, taktičkog manevriranja, zaštite snaga, provedbe posrednog raketnog udara, traganja i spašavanja, tegljenja brodova, medicinske evakuacije, specijalnih operacija, operacija pomorskog presretanja, protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda te signalne vježbe.

U vježbu je ukupno uključeno 1079 pripadnika Oružanih snaga RH.
Direktor vježbe je načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika HRM-a, kapetan bojnog broda Milan Blažević, a sve se vježbovne aktivnosti provode sukladno NATO standardima.

Foto: MORH/ T. Brandt 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .