MY_LOGO

Održana prezentacija helikoptera OH-58D Kiowa Warrior

Foto: MORH/ T. Brandt
Foto: MORH/ T. Brandt

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, prisustvovali su danas, u četvrtak 8. prosinca 2016., prezentaciji helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u 93. zb u Zemuniku, u nazočnosti izaslanika predsjednice RH Daria Mihelina te zamjenika pomoćnika ministra obrane SAD-a Michaela Carpentera i veleposlanice SAD-a u RH Juliete Valls Noyes sa suradnicima.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević zahvalio je svima na dolasku na ovaj iznimno važan događaj za OSRH i Ministarstvo obrane koji služi kao primjer istinskog savezništva i strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a, dviju zemalja koje dijele iste demokratske vrijednosti i standarde. "Američka pomoć u unaprjeđenju naših helikopterskih sposobnosti jača hrvatske obrambene sposobnosti, ali što je još važnije jača i zajedničke sposobnosti NATO saveza u ovom dijelu Europe. Za nas su SAD ključan partner u području obrane i sigurnosti", rekao je ministar Krstičević.
 
Izaslanik predsjednice RH Dario Mihelin naglasio je kako se u projektu modernizacije Oružanih snaga RH ističe iznimno uspješna suradnja sa SAD-om. „ Svako ulaganje u OS RH je ulaganje u budućnost i sigurnost“, poručio je izaslanik predsjednice RH.
 
Zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a Michael Carpenter ovaj je događaj nazvao velikim danom za hrvatsko-američki savez. „Vi ste naši istinski strateški partneri“, rekao je Carpenter i dodao da je projekt važan zbog interoperabilnosti NATO-a, kao i zbog smjernica sa summita u Walesu, ali je ujedno i važna sposobnost u vojnom smislu i u potpori civilnoj zajednici.
 
Veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes istaknula je da je modernizacija OSRH zajednički cilj Hrvatske i SAD-a. "Dolazak Kiowa je jedan od pravih primjera suradnje naših zemalja u području mira i stabilnosti", rekla je dodavši kako Hrvatska već pridonosi miru u svijetu sudjelovanjem u važnim misijama, a to će činiti i budućnosti uz pomoć ovih helikoptera.
 
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov izrazio je veliku zahvalnost našem strateškom partneru i savezniku u području sigurnosti, Sjedinjenim Američkim Državama na donaciji. "Piloti i zrakoplovni tehničari dobivaju suvremena sredstva za rad i obuku, a Oružane snage RH dodatne sposobnosti", poručio je general Šundov.
 
Ovom prigodom voditelj projektnog tima MORH-a za opremanje Oružanih snaga RH ovim helikopterima, brigadir Davor Tretinjak, održao je prezentaciju projekta opremanja. Nakon toga su na stajanci prisutni mogli vidjeti sve helikoptere OH-58D Kiowa s kompletnom opremom, kao i tri trenažera za obuku OH58-D Kiowa Warrior.
 
Zapovjednik Eskadrile helikoptera, pukovnik Krešimir Ražov izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti koje će eskadrila imati, a to je usavršavanje na novim tehnologijama. Dodao je da će obučenost i kreativnost hrvatskog pilota doći do punog izražaja kroz procese obuke koja slijedi sada kada su helikopteri isporučeni.
 
Svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a, sada je u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik. Helikopteri, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zb, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu uporabu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom. Projekt opremanja rezultirat će dostizanjem nove izvidničko-borbene helikopterske sposobnosti.

Foto: MORH/ T. Brandt 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .