MY_LOGO

Ministar Krstičević na sastanku ministara obrana NATO-a

Izvor: nato.int
Izvor: nato.int

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, sudjelujući na redovitom sastanku ministara obrana NATO-a koji se 15. i 16. veljače 2017. održava u Bruxellesu, prvog dana susreo se s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom.

Ministar Krstičević je rekao kako je pozdravio i čestitao ministru Mattisu na imenovanju na ovu dužnost. "Znate da je on umirovljeni general, a ja sam isto završio američku ratnu školu. Srdačno smo se pozdravili i razgovarali. Mislim da će biti prilike da što skorije i formalnije razgovaramo s generalom Mattisom u interesu i Hrvatske i Sjedinjenih Država. SAD je za nas strateški partner u području obrane i sigurnosti i vrlo je bitna ta komunikacija na ministarskoj razini", rekao je Krstičević, te istaknuo kako je ministar Mattis rekao da iznimno cijeni hrvatsku vojsku.

Novi američki ministar obrane Mattis na sastanku je istaknuo kako će SAD poštovati svoje obveze, ali ako ostale članice Saveza ne žele da Amerika smanji svoj angažman u NATO-u, svaka zemlja, rekao je, mora pokazati veću potporu našoj zajedničkoj obrani. "Amerika se ne može brinuti za budućnost vaše djece više nego što se vi brinete", naglasio je Mattis.

Sastanak ministara obrane otvoren je raspravom o važnosti „transatlantske veze“ na kojoj je i utemeljen NATO, a koja je itekako važna u sadašnjim kompleksnim sigurnosnim okolnostima, s kojima se niti jedna država ne može samostalno nositi. Jak NATO je jednako dobar za Europu kao i za Sjevernu Ameriku, naglasio je, između ostalog, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je izvijestio ministre o dosadašnjim naporima učinjenim u adaptaciji NATO-a prema novim sigurnosnim izazovima.

Raspravljajući o savezničkom pristupu u rješavanju izazova koji dolaze s juga Saveza, istaknut je dosadašnji doprinos NATO-a u borbi protiv terorizma, no zaključeno je kako Sjevernoatlantski savez može i mora više. Stoga je i donesena odluka o osnivanju NATO - Središta za jug koje će biti smješteno u okviru postojećeg  NATO Zapovjedništva u Napulju, u Italiji. Smisao tog središta je bolji odgovor NATO-a u suočavanju s izazovima s juga, uključujući i borbu protiv terorizma.

Tijekom večeri, ministri obrane razgovarali su o odnosima između NATO-a i Europske unije (EU), a na sastanku je sudjelovala i Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini. Istaknuta je važnost pravedne raspodjele tereta između saveznika, odnosno većih ulaganja u obranu europskih saveznika. Glavni tajnik NATO-a je rekao kako je, nakon mnogo godina u smanjivanju obrambenih proračuna zaustavljen taj trend te su, prema posljednjim podacima, europski saveznici i Kanada u 2016. povećali svoja ulaganja u obranu za 3,8%, odnosno za približno 10 milijardi američkih dolara.

U raspravi o suradnji između EU i NATO-a, ministar Krstičević je ocijenio kako je ta suradnja osobito važna za sigurnost i stabilnost područja jugoistočne Europe, odnosno hrvatskog susjedstva. Osvrnuo se i na činjenicu kako je Republika Hrvatska nakon niza godina smanjivanja, u 2017. godini povećala proračunska izdvajanja za obranu za 9% u odnosu na 2016., naglasivši kako Hrvatska ostaje predana preuzetim obvezama s NATO samita u Walesu 2014. godine kada su saveznici dogovorili kako bi izdvajanja za obranu trebala doseći 2% BDP-a.

Na marginama NATO ministarskog sastanka u Bruxellesu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je bilateralne sastanke sa svojim kolegama – ministrom obrane Češke Martinom Stropnickyem, ministrom obrane Rumunjske Gabriel-Beniaminom Lesom, ministrom obrane Poljske Antoniem Macierewiczem te sa slovačkim ministrom Peterom Gajdošem.

Izvor: nato.int 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .