MY_LOGO

Povratak 5. hrvatskog kontingenta iz misije "Resolute Support"

Foto: OSRH/ S. Brigljević
Foto: OSRH/ S. Brigljević

Pripadnici petog hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru "Resolute Support", u petak, 17. ožujka 2017., stigli su u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" u na Plesu, zajedno s pripadnicima Oružanih snaga Albanije, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Vojske Crne Gore i Armije Makedonije.


Iz misije "Resolute Support" vratilo se 90 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (85 pripadnika i 5 pripadnica) i 22 pripadnika A5 inicijative i to dva pripadnika Oružanih snaga Albanije, dva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 17 pripadnika Vojske Crne Gore i  pripadnik Armije Makedonije.
 
Pripadnike 5. HRVCON-a dočekali su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj, zamjenik veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država gospodin Douglas David Jones s izaslanstvom te predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH kao i članovi obitelji 5. HRVCON-a.
 
Nakon prijavka kojeg je predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović predao zapovjednik 5. HRVCON-a brigadir Dražen Sebastijan, vrhovna zapovjednica OS RH čestitala je pripadnicima kontingenta na uspješno izvršenoj zadaći, s obzirom da boravak u Afganistanu sa sobom nosi brojne izazove. „Zato sam posebno sretna što vas mogu pozdraviti u punome broju, što ste još jedan u nizu kontingenata u Afganistanu koji je svoju zadaću obavio profesionalno. To dokazuje da imate znanje i da ste dobro obučena i profesionalna vojska te da brinete jedni o drugima“, naglasila je predsjednica te istaknula kako je 5. hrvatski kontingent dio četrnaestogodišnje tradicije uspješnog sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji ISAF i misiji Odlučna potpora. „Povjerenje koje vam je dano pri upućivanju u misiju potpuno ste opravdali. Zbog toga budite ponosni i svjesni svojih postignuća koja su velika, ne samo za kontingent kojemu pripadate već i zbog uspješnog i časnog predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Hvala vam na vašem doprinosu za kojeg sam čula same pohvale“ zaključila je na kraju predsjednica Grabar-Kitarović.
   
Pozdravljajući pripadnike 5. hrvatskog kontingenta, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop zaželio je zapovjedniku i pripadnicima 5. HRVCON-a dobrodošlicu u domovinu nakon izvrsno odrađene misije u Afganistanu kao i pripadnicima savezničkih i partnerskih zemalja. „Svoje zahtjevne i odgovorne zadaće, kao i vaši prethodnici, obavljali ste profesionalno i odgovorno unoseći u njihovo izvršenje onaj posebni, hrvatski pristup. Ponosni smo na pripadnike hrvatske vojske, na vjerodostojnost, sposobnost i čovječnost koju u svakom trenutku i na svakom mjestu prikazujete. Ponosni što tako časno na svojim ramenima nosite našu trobojnicu i što je Hrvatska postala toliko prepoznatljiva u Afganistanu“ rekao je u svom obraćanju državni tajnik Zdravko Jakop.
Obraćajući se pripadnicima kontingenta i zaželjevši im dobrodošlicu u domovinu, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović zahvalio je svim pripadnicima 5. HRVCON-a na sudjelovanju u misiji „Odlučna potpora“ te na iznimnom trudu i profesionalnosti kojima su izvršavali sve postavljene zadaće. General Matanović istaknuo je kako je ponosan što su pripadnici Oružanih snaga RH prepoznati od saveznika kao odgovorni i pouzdani partneri, a od afganistanskog naroda kao istinski mirotvorci.
 
Brigadir Dražen Sebastijan, zapovjednik 5. HRVCON-a, izvijestio je kako je 5. hrvatski kontingent uspješno izvršio svoju zadaću u misiji Odlučna potpora u Afganistanu te naglasio kako su profesionalnost, upornost, ozbiljnost i predanost u radu, kao i poštivanje i uvažavanje kulturoloških razlika te specifičnosti afganistanskog naroda bili jamac njihovog uspjeha. „Pripadnice i pripadnici 5. hrvatskog kontingenta, hvala vam na suradnji i bila mi je čast služiti s vama“  zaključio je brigadir Sebastijan.  
 
Tijekom svečanosti dočeka 5. HRVCON-a, najboljim pripadnicima 5. hrvatskog kontingenta uručene su pohvale i nagrade za uspješno obavljene zadaće u misiji Resolute Support te ostvarene natprosječne rezultate i dostojanstveno predstavljanje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Foto: OSRH/ S. Brigljević 
 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .