MY_LOGO

Obilježena 10. obljetnica Gardijske oklopno mehanizirane brigade

Foto: MORH/ J. Kopi
Foto: MORH/ J. Kopi

Deseta obljetnica Gardijske  oklopno – mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH obilježena je danas, u ponedjeljak 20. ožujka 2017. godine u vojarnama 5. Gardijske brigade "Slavonski sokolovi", u Vinkovcima, 3. Gardijske brigade "Kune" u Đakovu, "Našice" u Našicama i "Bilogora" u Bjelovaru, gdje je tim povodom održan i dan otvorenih vrata.

Središnjoj svečanosti koja je započela  polaganjem vijenaca i svetom misom, u vojarni 5. Gardijske brigade "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednik HkoV-a general pukovnik Mate Ostović, vojni ordinarij Jure  Bogdan, predstavnici županije i grada Vinkovaca te mnogobrojni gosti i uzvanici.

Državni tajnik Tomislav Ivić tom je prigodom svim pripadnicama i pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade čestito na predanom radu, motivaciji, stručnosti i domoljublju koje su unosili u ustrojavanje ove brigade, koja čuva sjećanja na legendarne brigade pobjedničke Hrvatske vojske, Kune, Pume i Sokolove, snažne karike hrvatske obrane i hrvatske sigurnosti. Podsjetio je i na sve branitelje koji su svoje živote položili za Hrvatsku te istaknuo kako je njihova žrtva danas svima nama putokaz, te da upravo zbog te žrtve kao i zbog svih naših branitelja i svakog našeg čovjeka moramo svi zajedno ustrajati na putu izgradnje bolje i jače Hrvatske.

Državni tajnik Ivić naglasio je i kako je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada danas dobro ustrojena brigada i jedna od udarnih snaga Hrvatske kopnene vojske te snažna karika Oružanih snaga. koja je svoje sposobnosti i svoj profesionalizam dokazala ui misijama i operacijama potpore miru ali i u pomoći našim građanima, u borbi s požarima i poplavama, gdje su, kao i uvijek kad je bilo najteže, pružili svu potrebnu pomoć ljudima u nevolji.  "Pokazali ste, gdje god ste djelovali i u svim operacijama da u vama živi nesalomljivi duh pobjedničke Hrvatske vojske izrasle u Domovinskom ratu" zaključio je Ivić.

Čestitavši dan brigade izaslanik načelnika GS OS RH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović istaknuo je kako i danas ova postrojba  ponosno čuva uspomene i duh legendarnih Kuna, Sokolova i Puma i svih drugih brigada koje su bile ona nepobjediva snaga u oslobađanju i izgradnji Republike Hrvatske, pozvavši pripadnike GOMBR-e da čuvaju uspomenu i tradiciju slavnih ratnih postrojbi. "Ulažite i dalje u sebe i u svoje obrazovanje, obučavajte se sukladno zahtijevanim standardima, jer samo vrhunski obrazovan i obučen vojnik, dočasnik i časnik je jamac da će postrojba uspješno izvršiti sve dodijeljene joj zadaće".

Zapovjednik GOMBR-e brigadni general Denis Tretinjak istaknuo je kako deset godina u životu jedne postrojbe nije puno, ali da su rezultati i pomoć koje je brigada pružila lokalnom stanovništvu i te kako vidljivi. "Budućnost nam donosi puno intenzivniju integraciju u međunarodne aktivnosti naših Oružanih snaga. Naše aktivnosti ove godine rastu za tristo posto, a hrvatski tenkovi će po prvi put napustiti naš teritorij kako bi s našim saveznicima uvježbavali svoje sposobnosti i interoperabilnost za očuvanje sigurnosti na puno široj osnovi od same zaštite naših granica", rekao je general Tretinjak.

Foto: MORH/ J. Kopi 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .