MY_LOGO

Prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", dan uoči središnje proslave, 4. Kolovoza 2017., na Kninskoj tvrđavi održan je prijem za ratne zapovjednike VRO "Oluja" kojem je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević te ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ratni zapovjednici te obitelji poginulih branitelja.

U svom je govoru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila na vrijeme kad je predsjednik dr. Franjo Tuđman izdao zapovijed i pozvao zapovjednike da Hrvatsku vojsku povedu u najveću pobjedu u Domovinskom ratu i novijoj hrvatskoj povijesti. Naglasila je kako je VRO "Oluja" izvrsno planirana i politički i vojno vođena. "Imamo se čime ponositi. Polet, hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja su naša trajna inspiracija i uzor", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Obraćajući se ratnim zapovjednicima, ratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade i sudionik operacije "Oluja" , danas potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je "Operacija "Oluja" je za nas i danas simbol vojničkog uspjeha i junaštva i kruna svih naših pobjeda. Stvorili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju koja je porazila agresora i donijela slobodu. Danas naši saveznici izučavaju Oluju na svojim vojnim skolama."

Ministar je podsjetio i kako se vojska vraća u gradove u kojima je i nekada bila razmještena i to Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin, ali i naglasio kako je idući veliki izazov rješavanje pitanja borbenog zrakoplovstva te najavio kako očekuje prva dva borbena aviona 2020. Godine. Na kraju je ministar istaknuo: “Trebamo biti onakvi kakvi smo bili u Domovinskom ratu - najbolji”, te još jednom podsjetio na riječi svog američkog kolege kako se Hrvatska bori znatno iznad svoje kategorije.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je i sam kao zapovjednik sudjelovao u Oluji izrazio je ovom prigodom posebnu zahvalu i poštovanje poginulim suborcima i prijateljima.”5. kolovoz zlatopis je hrvatske povijesti. Bili su to dani odlučnosti, zajedništva i ponosa. Taj osjećaj treba zauvijek čuvati, jednako kao i uspomenu na poginule branitelje.” Ovom je prigodom istaknuo i kako je upravo na današnji dan na sjednici Vlade održanoju Kninu usvojen novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji će im jamčiti svu zaštitu i skrb te na kraju naglasio: “Neka nam je zajedništvo iz Domovinskog rata uporište za sve daljnje aktivnosti”.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je hrvatska policija u tim povijesnim trenucima stvaranja Hrvatske države bila ključna snaga koja je prva bila spremna i uvježbana za obranu i jedina koju je Hrvatska tada imala. Danas smo stvorili modernu policiju, ali istodobno ne zaboravljamo ljubav i žrtvu kojom se branila Hrvatska.”

Danas je ujedno održana i revijalna nogometna utakmica na gradskom stadionu NK Dinara u Kninu između dužnosnika i branitelja, Hajduka i Dinama te Rijeke i Osijeka.

Foto: MORH/ T. Brandt 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .