MY_LOGO

Svečano obilježena 22. obljetnica VRO Oluja

Foto: MORH/ T. Brandt
Foto: MORH/ T. Brandt

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježen je danas 5. kolovoza svečano i dostojanstveno u Kninu, gradu na čijoj se Tvrđavi prije dvadeset i dvije godine ponosno zavijorio hrvatski barjak označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji oslobađanja domovine.

U Kninu su i ove godine bili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, saborski zastupnici, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, pripadnici OSRH, sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.

U sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima, na spomenik hrvatske pobjede ”Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića zajednički vijenac položili su Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH, a potom je vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio molitvu za poginule branitelje.

Za razliku od prijašnjih, ovogodišnja svečanost u cijelosti se odvijala na Kninskoj tvrđavi gdje su uz podsjećanje na operaciju pročitana imena 240 poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja. Potom je zvonjava crkvenih zvona simbolično najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha kninske tvrđe, kao i prije 22 godine, zavijorila hrvatska zastava. Ispaljena su zatim i dvadeset i dva počasna plotuna te je isto toliko bijelih golubica poletjelo iznad Knina kao simbol slobode i mira. Svečanost je nastavljena zračnim mimohodom u kojem je kninskim nebom preletjelo osam postroja sa više od dvadeset zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, među kojima po prvi puta i novi helikopteri Kiowa Warrior.  

U prigodnom je obraćanju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, osobito junacima poginulima za našu slobodu i budućnost. Rekla je, kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj povijesne obrane i pobjede, a ono je i temelj naše budućnosti. “Sloboda i mir dar je vas, hrvatskih branitelja, današnjim i budućim naraštajima Hrvata i svim hrvatskim državljanima”, rekla je Predsjednica. Istaknula je i žaljenje za svima stradalima ali i istaknula kako hrvatski narod nije želio rat te kako teške stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se budućnosti te zaključila: "Sada je vrijeme da svaki dio Hrvatske gospodarski, ekonomski i demografski obnovimo".

U ime Hrvatskog sabora, nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković istaknuvši kako na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti hrvatski narod slavi veličasnstvenu pobjedu, prisjećajući se trenutka od prije 22 godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u Kninu označio pobjedu od povijesne važnosti, kada je Hrvatskoj vraćen osmijeh na lice. "Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima oružanu silu. Domovinski rat temelj je postojanja hrvatske države na kojem moramo graditi hrvatsku državu", istaknuo je Jandroković. Dodao je i da je danas Hrvatska kao slobodna zemlja suočena s bitno izmijenjenim okolnostima gdje se javljaju nove sigurnosne prijetnje. "Moramo uspostaviti sustav domovinske sigurnosti, spreman odgovoriti na sve ugroze", rekao je Jandroković.

S kninske tvrđave premijer Andrej Plenković je istaknuo, kako je zahvaljujući državničkoj odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana, jedinstvu hrvatskog naroda a prije svega požrtvovnosti hrvatskih branitelja, Hrvatska obranjena i oslobođena. Hrvatska je, rekao je, danas članica NATO-a i EU, no ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Ponovio je da je "Oluja" promijenila odnos snaga u BiH te da je bila prekretnica i za Hrvatsku i za cijelu jugoistočnu Europu i ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. Poručio je svima onima koji danas kritiziraju Oluju kako "Hrvatska država ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku", te istaknuo kako danas slavimo slogu kojoj dugujemo pobjedu.

Premijer je dodao i kako prema hrvatskim braniteljima imamo trajnu obavezu te bi novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji je Vlada usvojila i predložila Saboru trebao omogućiti da im se poboljša njihov položaj. Ujedno je izrazio zadovoljstvo da je Vlada u proračunu za ovu godinu i projekcijama za iduće, predvidjela rast proračuna za obranu i oružane snage.

Nazočnima se obratila i kći poginulog branitelja Nikolina Mataija poručivši da će sjećanje na poginule očeve njihova djeca čuvati dok su živi te poručila: "Imamo dovoljno snage graditi zemlju kakvu su željeli naši očevi".

Visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem Oružanih snaga RH, MUP-a, hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi uputili su se potom s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena Sv. misa za domovinu.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 22. godišnjice VRO „Oluja“ upotpunjeno je nizom kulturnih i sportskih događanja te je već u rano jutro kninskim ulicama odjekivala budnica u izvedbi Orkestra OSRH, tijekom dana je održan akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, mimohod motocikala i motora, taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OS RH, a predstavljene su i brojne braniteljske zadruge. Na kraju dana na središnjem gradskom trgu sve koji su došli proslaviti ovu značajnu obljetnicu, svojim će repertoarom zabavljati Prljavo kazalište.

Foto: MORH/ T. Brandt 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .