MY_LOGO

Ministar Krstičević s poljskim ministrom Macierewiczem u MORH-u

Foto: MORH/ J. Kopi
Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se danas, u ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine u Ministarstvu obrane s ministrom nacionalne obrane Republike Poljske Antoniom Macierewiczem, u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Na sastanku su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dviju zemalja, temeljeni na snažnom partnerskom odnosu i visokoj razini međusobnog razumijevanja. Obostrano je potvrđena želja za daljnjim intenziviranjem suradnje, pri čemu je posebno naglašena važnost Inicijative triju mora kao platforme za razvoj daljnjih projekata iz područja od zajedničkog interesa.  "Svaka inicijativa koja je usmjerena na dublje povezivanje naših zemalja ima moju punu podršku" rekao je ministar Krstičević.

"Poljska je jedan od naših najvažnijih strateških saveznika u području obrane, što je osobito vidljivo u intenzivnoj i bogatoj suradnji koju razvijamo. Moj prioritet ostaje uspješan nastavak te suradnje, kako na bilateralnoj osnovi, tako u okviru NATO-a'', naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Ministri su razgovarali i o predstojećem sudjelovanju Oružanih snaga RH u okviru NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Sjednjenih Američkih Država. Ministar Macierewicz je tim povodom zahvalio Hrvatskoj na iskazanoj savezničkoj solidarnosti, napomenuvši da su OS RH izuzetno cijenjene u Poljskoj kao ogledan primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini. Naime, Oružane snage RH sudjelovat će u Republici Poljskoj s do 90 pripadnika u NATO aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, a početak razmještaja 1. Hrvatskog kontingenta planiran je od listopada 2017. sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci.
"Sretan sam što obrambena suradnja čini jedno od najintenzivnijih područja naših bilateralnih odnosa i smatram da će NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti nadograditi našu dosadašnju bilateralnu obrambenu suradnju" istaknuo je ministar Krstičević.

Dodatan dokaz razvijene obrambene suradnje predstavlja i činjenica da Hrvatska trenutno ima nekolicinu časnika raspoređenih na dužnostima u NATO-ovim zapovjedništvima i središtima izvrsnosti na teritoriju Poljske. Također, na bilateralnoj razini razvijena je intenzivna dugogodišnja suradnja specijalnih snaga i vojne policije, zbog čega OS RH i OS RP imaju visoku razinu interoperabilnosti.

Ministri Krstičević i Macierewicz razmijenili su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, te su potvrdili predanost politici otvorenih vrata NATO-a, kao i spremnost za nastavak pružanja potpore državama aspiranticama.
Poljski ministar također je zahvalio hrvatskoj strani na jučerašnjoj organizaciji posjeta marijanskom svetištu u Mariji Bistici i jubilarnom 25. hodočašću hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja te istaknuo "Jučer je bio poseban dan i posebno emocionalan trenutak za mene i cijelo poljsko izaslanstvo" rekao je, te pozvao ministra Krstičevića da dođe u službeni posjet Poljskoj.

Nakon sastanka u MORH-u planiran je sastanak poljskog ministra Macierewicza i s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Foto: MORH/ J. Kopi 

 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .