MY_LOGO

Okrugli stol "Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991."

Foto: MORH/ J. Kopi
Foto: MORH/ J. Kopi

U Maloj Pisanici pored Bjelovara u srijedu, 28. ožujka 2018. godine počeo je dvodnevni okrugli stol pod nazivom „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.“, koji se održava u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije, a uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Okruglom stolu nazočili su izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH umirovljeni general-pukovnik Mile Ćuk, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra unutarnjih poslova Zdravko Janić, državni tajnik ministra obrane Zdravko Jakop, prvi načelnik Glavnog stožera OS RH, umirovljeni stožerni general Anton Tus, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. dr. Vjekoslav Huzjak, predstavnici lokalne i civilne uprave i samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.
Prvog dana okruglog stola raspravljalo se o političkim i vojnim prilikama u zapadnoj Slavoniji do oslobađanja i za vrijeme oslobađanja vojarni.

O pregledu političkih prilika uoči otvorene agresije na RH 1991. godine govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. dr. sc. Ante Nazor, o problemima u istraživanju oslobodilačkih operacija u zapadnoj Slavoniji 1991. godine dr. sc. Natko Maričić Jerčić, a o političkim prilikama u zapadnoj Slavoniji tijekom 1990. i 1991. godine dr. sc. Željko Karaula. Svoje promišljanje o srpskoj pobuni u zapadnoj Slavoniji 1990. i 1991. godine iznijela je dr. sc. Janja Sekula-Gibač, a o ulozi Varaždinskog korpusa JNA u ratu protiv BiH i Banjalučkom korpusu JNA 1991. godine u zapadnoj Slavoniji govorio je dr. sc. Davor Marijan.

Također, održani su paneli o oslobađanju vojarni u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici, Križevcima, Bjelovaru, Doljanima kod Daruvara, Požegi i Virovitici te o značaju policije u Domovinskom ratu na području zapadne Slavonije.

Zaključeno je kako je cilj ovog okruglog stola valorizirati važnost operacija u Zapadnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata, a u konačnici, naglašeno je, okrugli stol „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ trebao bi rezultirati izdavanjem posebne publikacije.

U svom obraćanju izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH general-pukovnik Mile Ćuk naglasio je važnost uloge zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, podsjetivši na najvažnije oslobodilačke operacije na tom području Otkos 10 te Orkan 91 i Papuk 91.

Otvorivši okrugli stol, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako je važno raspravljati o događajima s početka Domovinskog rata kako bi se rasvijetlile povijesne činjenice te konkretizirale okolnosti i uloga tog povijesnog vremena za bjelovarsko-bilogorski kraj, ali i za cijelu Hrvatsku. „Oslobađanje vojarni koje je omogućilo naoružavanje Hrvatske vojske i oslobađanje prvih prostora u Hrvatskoj krenulo je upravo iz zapadne Slavonije u vojnim operacijama Otkos 10 i Orkan 91 te Papuk 91“, poručio je general Matanović, zaključivši kako je ovim operacijama vraćeno ono najvažnije i najznačajnije, a to je osjećaj sigurnosti, te su stvoreni uvjeti za odvijanje civilnog života, posebice u 120 oslobođenih sela i naselja.

Prvi načelnik Glavnog stožera OS RH umirovljeni stožerni general Anton Tus također se prisjetio formiranja i angažmana pripadnika Hrvatske vojske u zapadnoj Slavoniji, oslobađanja vojarni i oslobodilačkih operacija koje su ostvarile najveću pobjedu u Domovinskom ratu, a u zapadnoj Slavoniji doživjela najveći i najteži poraz istaknuvši: „Zahvaljujući operacijama u zapadnoj Slavoniji oslobođeno je više od 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, odnosno 130 sela i zaselaka“.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pozdravio je prisutne goste i predavače, naglasivši kako je iznimno zadovoljan jer u ovom Okruglom stolu sudjeluju svi oni koji su bili i imali izniman doprinos u Domovinskom ratu u to povijesno vrijeme.

Obilje Božjeg blagoslova na sve prisutne i sudionike Domovinskog rata zazvao je biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. dr. Vjekoslav Huzjak, poručivši kako je od zaborava najvažnije očuvati povijesne činjenice o Domovinskom ratu.

Drugog dana okruglog stola, u četvrtak, 29. ožujka 2018. godine raspravljat će se o oslobodilačkim operacijama u zapadnoj Slavoniji Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91 te o doprinosu zapadnoslavonskog bojišta u slamanju srpskih agresorskih snaga tijekom 1991. godine.

Foto: MORH/ J. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .