MY_LOGO

Načelnik Glavnog stožera Armije Makedonije u posjeti Hrvatskoj

Foto: OSRH/ N. Krnić
Foto: OSRH/ N. Krnić

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov u srijedu, 11. travnja 2018.primio je u službeni posjet načelnika Glavnog stožera Armije Makedonije general-pukovnika Metodija Veličkovskog.

General Šundov izrazio je dobrodošlicu generalu Veličkovskom i naglasio dosadašnju vrlo uspješnu suradnju oružanih snaga dviju zemalja.

U izaslanstvu Armije Makedonije bili su i zapovjednik Pukovnije specijalnih snaga general Orce Jordev te brigadir Ljubenho Petrovski, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrin, a u izaslanstvu Oružanih snaga RH uz generala Šundova bili su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, načelnik Personalne uprave Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivan Zelić i brigadir Emilio Turina, zamjenik načelnika Uprave za planiranje GS OS RH.

U sklopu službenog posjeta održani su stožerni razgovori i sastanci dvaju izaslanstava na kojima se razgovaralo o proširenju bilateralne suradnje, s naglaskom na suradnju specijalnih snaga, o školovanju na svim razinama - od kadeta i dočasnika te nižih i viših časnika te zajedničkim vježbama i obukama, kao i o mogućnostima organiziranja zajedničkih sportskih i kulturnih događaja.

General Šundov je tom prigodom ponudio makedonskoj armiji daljnju suradnju u školovanju vojnog osoblja te dijeljenje iskustava vezanih uz NATO obveze, kao i iskustava s donošenjem nacionalnih zakonskih rješenja vezanih za oružane snage. Također je istaknuo i kvalitetu hrvatske obrambene industrije te je predložio makedonskoj strani razmatranje mogućnosti opremanja Armije Republike Makedonije i određenim hrvatskim proizvodima.

Izaslanstvo Armije Makedonije primio je i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, a u nastavku službenog posjeta general Veličkovski i makedonsko izaslanstvo posjetit će Zapovjedništvo specijalnih snaga u Delnicama te će se susresti i sa zapovjednikom Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnikom Matom Pađenom.

Foto: OSRH/ N. Krnić 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .