MY_LOGO

U HRZ-u imenovana dvorana po generalu zbora Imri Agotiću

Foto: MORH/ K. Brigljević
Foto: MORH/ K. Brigljević

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu je u četvrtak, 12. travnja 2018. održana svečanost povodom imenovanja središnje dvorane u Dvoranu "General zbora Imra Agotić".

Uz članove obitelji generala Agotića, suprugu Anu i kćer Biljanu, svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, sadašnji i bivši zapovjednici HRZ-a te zapovjednici postrojbi.

U svom je obraćanju ministar Damir Krstičević podsjetio na brojne događaje i razloge zbog kojih se generala Agotića trebamo s ponosom sjećati, ističući kako je on jedan od onih ljudi koji su, boreći se u Domovinskom ratu, zaslužni za današnji mir i slobodnu Hrvatsku.

"U teškim uvjetima, hrabrost mladog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod zapovjedništvom generala Agotića osigurala je hrvatsko nebo. U odlučujućim oslobodilačkim operacijama pobjedničke Hrvatske vojske, akcije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva donosile su prevagu i pobjedu u Domovinskom ratu", rekao je ministar Krstičević, naglasivši kako je naša dužnost čuvati tu tradiciju hrvatske pobjedničke vojske i prožeti je simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.

"U vremenu kada nije postojala opcija uzmaka, general je vodio primjerom", rekao je ministar Krstičević, apostrofirajući kako se na  tradiciju, koje je general Agotić bio dio, nastavlja i povijesna, nedavno donijeta odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak od Države Izrael koju je donijela Vlada Republike Hrvatske. Ministar je također rekao kako će avioni F-16 Barak u Hrvatskoj biti korišteni pod borbenim nazivima "Bljesak" i "Oluja".

Kontraadmiral Robert Hranj podsjetio je kako je general Agotić uvijek bio svjestan važnosti ratnog zrakoplovstva, potrebe da se ta sposobnost očuva i održi, te kako je i on time pridonio donošenju odluke o kupnji novih aviona.

Brigadni general Mato Mikić podsjetio je kako će general Agotić biti zauvijek pamćen kao odlučan zapovjednik koji je svojom vizijom utemeljio put školovanja hrvatskih vojnih pilota, a njegova briga za svakog pojedinog pripadnika Zrakoplovstva i razumijevanje koje je imao za njih, njegova očinska figura učinile su da će ga svi koji su ga poznavali pamtiti kao čovjeka velikog srca.

Uz blagoslov dvorane, kojeg je obavio vojni kapelan Viktor Grbeša, natpisnu ploču s imenom Imre Agotića otkrile su supruga Ana i kćer Biljana, koja se na kraju zahvalila svima koji njeguju uspomenu na njezinog oca.

Foto: MORH/ K. Brigljević 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .