MY_LOGO

Vlada uputila Godišnje izvješće o obrani u Sabor

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj  u četvrtak, 12. travnja 2018. godine utvrdila tekst Godišnjeg izvješća o obrani i uputila ga u Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje.

Sukladno Zakonu o obrani, Godišnje izvješće o obrani je prikaz aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, provedbe obrambenih priprema te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je prošla godina bila prekretnica u zaustavljanju trenda smanjenja proračunskih sredstava za obranu i ubrzanju razvoja obrambenih sposobnosti te podizanju kvalitete života i rada pripadnika Oružanih snaga. Podsjetio je kako su najvažniji kapitalni projekti bili uvođenje u operativnu uporabu borbenih oklopnih vozila pješaštva, samohodnih haubica PzH-2000, helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te opremanje znatnim količinama modernog oružja pješaštva domaće proizvodnje. Posebno je važno za istaknuti kako je nakon višegodišnjeg odgađanja odluke o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora RH, donesena odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona četvrte generacije kojim ćemo osigurati zaštitu hrvatskog neba u idućim desetljećima, rekao je ministar.

"Nova vrijednost pobjedničke Hrvatske vojske koja se pokazala kao ključna 2017. je pomoć stanovništvu i civilnim institucijama. Tijekom 2017. pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na brojnim požarištima od Istre do Dubrovnika, zajedno s vatrogascima i u suradnji s lokalnim stanovništvom, a značajna pomoć pružena je u spašavanju i uklanjanju posljedica poplava koje su poharale Zadar, Nin i Ogulin", naveo je Krstičević.

Podsjetio je kako je tijekom 2017. godine 737 pripadnica i pripadnika sudjelovalo je u 13 međunarodnih NATO, EU ili UN misija ili operacija. "To je ujedno i 13 lokacija na različitim stranama svijeta na kojima su naši pripadnici i pripadnice svojim visokoprofesionalnim pristupom izvršenju zadaća, stručnim sposobnostima i vještinama stjecali respekt i ugled u vojskama savezničkih i prijateljskih zemalja te kod lokalnih vlasti i stanovništva", naglasio je ministar.

Sveukupno uzevši, 2017. godina je uočljiva prekretnica ka poboljšanju stanja u resoru obrane. Time je omogućeno da se, uz projektirani povećani priljev financijskih sredstava, kroz daljnja još intenzivnija upravljačka nastojanja, optimizam i entuzijazam, osigura razvoj sposobnosti s kojima će se Hrvatska vojska moći suočiti sa svim možebitnim sigurnosnim prijetnjama i izazovima, ocijenio je ministar Krstičević.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je time poslana snažna poruka u postojećem sigurnosnom ozračju, kao i osiguranjem odgovarajućih materijalnih financijskih uvjeta pripadnicima Oružanih snaga.

Također, Plenković je istaknuo kako je tijekom prošle godine više od 700 pripadnika Oružanih snaga sudjelovalo u raznim misijama diljem svijeta te se, među ostalim, osvrnuo i na važnost Vladine odluke o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova.


godisnje_izvjesce_o_obrani_za_2017.pdf Preuzmi (5014 Kb)

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .