MY_LOGO

Na poligonu Gašinci održana vojna vježba LOGEX "Održivost 18"

Foto: MORH/ M. Čobanović
Foto: MORH/ M. Čobanović

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV)na vojnom poligonu "Gašinci" od 16. do 20. travnja 2018. provodi vojnu vježbu LOGEX "Održivost 18".

Vježbu je danas, 17. travnja 2018. pratio i zapovjednik GOMBR-e brigadni general Denis Tretinjak koji je ujedno i direktor vježbe.
 
"Vježba je zamišljena da predstavi životni ciklus ulaska opskrbe kroz ulaznu točku u brigadu do krajnjih korisnika, naših vojnika u rovu i povratno te zbrinjavanje i evakuacija ljudi. Vježbu će proći oko 850 vojnika što je zaista impresivna brojka i svi oni će imati prilike uvježbavati svoje sposobnosti", rekao je brigadni general Tretinjak dodavši da se radi o jedinstvenoj vježbi jer niti jedna postrojba dosad nije provodila ovakav način uvježbavanja.
 
Riječ je o obuci logističkih postrojbi GOMBR HKoV-a koja se provodi s ciljem podizanja razine osposobljenosti logističkih postrojbi brigade po svim elementima borbene logistike, kao i svih drugih postrojbi u korištenju te potpore. Na vježbi je prikazana logistička potpora i popuna postrojbi GOMBR tijekom borbenog djelovanja, reakcija na zasjedu, opskrba svim klasama (hranom, vodom, uljem, mazivom i streljivom), izvlačenje oštećenog vozila, pružanje medicinske pomoći na mjestu stradavanja, izvlačenje ranjenika, trijaža i pružanje pomoći ranjenima, medicinska evakuacija i dušobrižnička potpora.
 
Uz pripadnike Gombr na vježbi su sudjelovali i pripadnici Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu, Zapovjedništva za potporu te Inženjerijske pukovnije i Pješačke pukovnije.

Foto: MORH/ M. Čobanović 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .